Mokytojai apie mobiliuosius mokyklose: pažangos draudimais nesustabdysi

mobilieji Klaipėdos, Panevėžio ir kai kurių kitų miestų sveikatos biurai pradeda moksleivių naudojimosi mobiliaisiais telefonais tyrimą – išsiaiškinus, koks tikrasis jų naudojimo intensyvumas, ar vaikai laikosi saugumo instrukcijų, bus rengiamos naujos rekomendacijos. Daugelyje mokyklų skambinti, rašyti ir naršyti internete leidžiama tik pertraukų metu – tiek dėl sveikatos, tiek dėl drausmės.

Griežčiau riboti mobiliųjų telefonų naudojimo nesiveržia nei mokytojai, nei mokinių tėvai, nors kai kuriose mokslo įstaigose baudžiama ir už filmavimą, fotografavimą.

„Draudžia, bet vis tiek naudojame. Daugiausia susirašinėjame, daugelis žaidžia žaidimus per nuobodžias pamokas“, – šyptelėjo Anykščių rajone gyvenanti moksleivė Aurelija, paklausta, ar pamokų metu jos mobilusis lieka „be darbo“.

Naudoja vietoje skaičiuotuvų, bet draudžiama filmuoti

Pernai Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija pasiūlė mokykloms papildyti vidaus taisykles ir uždrausti naudoti mobiliuosius telefonus pamokų metu. Iš moksleivio, pažeidusio šiuos nurodymus, telefonas būtų atimtas ir grąžintas tik tėvams.

„Ribojame moksleivių naudojimąsi mobiliaisiais telefonais ir dėl sveikatos, ir dėl to, kad trukdo pamokai“, – Alfa.lt sakė Vilniaus „Pilaitės“ vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Vanda Bukėnienė.

Šios mokyklos mokiniai, kaip ir daugelis Lietuvoje, mobiliuosius telefonus pamokos metu turi išjungti.

Kai kurios mokyklos draudimų sąrašą papildė nurodymu nefilmuoti ir nefotografuoti mobiliaisiais joms priklausančioje teritorijoje. „Moksleiviai ne visada šios taisyklės laikosi, neseniai turėjome vieną atvejį, kalbėjomės su tuo moksleiviu, skyrėme jam nuobaudą. Paprastai tai būna direktoriaus pasirašytas įspėjimas. Neleidžiame filmuoti, fotografuoti vienas kito, jei tai gali būti susiję su patyčiomis“, – savo patirtimi pasidalijo Kėdainių „Aušros“ vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Rita Naruševičienė, pridūrusi, kad mobiliaisiais telefonais aktyviausiai naudojasi paaugliai ir vyresniųjų klasių moksleiviai.

Draudimų moksleiviai paiso ne visada: pedagogė pasakojo, kad kartais tenka iš jų atimti mobiliuosius. Jie perduodami klasės vadovui arba socialiniam pedagogui, tuomet į mokyklą kviečiami tėvai. Tiesa, ne visi jie supranta, kodėl atžaloms negalima naudotis mobiliuoju telefonu kada panorėjus.„Yra tėvų, kurie norėtų nuolat būti informuoti, kur yra vaikas, ką jis daro, kas įvyko. Jei skambina tėvai, dažniausiai mokytojai leidžia su jais pasikalbėti, jei, aišku, iš anksto susitariama, kad reikės atsiliepti į skambutį, įvyko nenumatyta situacija.

Štai mokiniai man sako, kad mobiliaisiais telefonais galima naudotis per matematikos pamokas tiems, kurie neturi skaičiuotuvų“, – sakė R. Naruševičienė, dažniausiai pastebinti, kad moksleiviai per pertraukas nosis į mobiliuosius sukiša norėdami panaršyti internete, o kam nors skambina rečiau.

Tėvai ribojimų neskatina

Pasaulio sveikatos organizacija pataria, norint sumažinti galimą neigiamą mobiliųjų telefonų poveikį, kalbant juos laikyti ne mažesniu nei 1,5 cm atstumu nuo galvos, kalbėti kiek įmanoma trumpiau, geriausia – iki dešimties minučių. Laukiant sujungimo su pageidaujamu abonentu, mobiliojo ryšio telefono nereikėtų laikyti prie pat ausies. Nors elektromagnetinių bangų spinduliavimo poveikis organizmui nėra iki galo ištirtas, sveikatos biurų specialistai susirūpinę – moksleiviai ir suaugusieji nelinkę dėl to sukti sau galvos.

„Kaip teigia visuomenės sveikatos priežiūros specialistės, vykdančios veiklą bendrojo lavinimo mokyklose, informaciją apie mobiliųjų telefonų poveikį sveikatai mokiniai priima nevienodai. Vyresnių klasių mokiniai domisi ir stengiasi mobiliaisiais telefonais naudotis atsakingai. Pradinių klasinių mokiniai klauso tėvų nurodymų, kurie pageidauja turėti nuolatinį ryšį su vaiku. Tėveliai supranta mobiliųjų telefonų daromą žalą sveikatai, bet patogumas ir noras su vaiku turėti ryšį nugali viską“, – Alfa.lt informavo Panevėžio miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro atstovė.

Mobiliųjų telefonų draudimo klausimas keblus mokykloms, kurias lanko ne tik vietiniai, bet ir tolimesniuose rajonuose gyvenantys vaikai. „Per pamokas, renginių metu vaikai turi būti išsijungę telefonus. Ar to laikosi? Žinote, ir tarp čigonų vagių atsiranda, – liaudies išmintį pacitavo Klaipėdos Vydūno vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Teresė Meškinienė. – Aiškiname vaikams apie mobiliųjų telefonų žalą sveikatai, patyčių pavojų, bet jei suaugę į tai neatsižvelgia, ko jūs norite, kad atkreiptų dėmesį vaikai. Jiems nėra iš ko mokytis.“

Vis dėlto mokytojai tikino, kad griežtinti naudojimosi mobiliaisiais telefonais mokykloje tvarkos nereikėtų, naujų rekomendacijų taip pat nėra prasmės dalyti – užtenka jau esamų. Tuo labiau kad ugdymo įstaigos neturėtų tapti informacinių technologijų žemėlapio „baltosiomis dėmėmis“. „Gyvenimas dinamiškas, mobilieji telefonai labai reikalingi“, – jų išgyvendinimui nepritarė Kėdainių „Aušros“ vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja R. Naruševičienė.

„Kai reikia, mobiliuosius naudojame ir informacijos paieškoms“, – jai antrino ir moksleivė Aurelija, kuriai telefonas mokykloje praverčia ir mokymosi tikslais.


Šaltinis: alfa

Share This Post

Rašyti komentarą