Euroscola 2014: įspūdžiai iš Strasbūro sugrįžus

1Praėjusių metų pabaigoje Vilniuje vyko Europos Parlamento organizuojamas konkursas ,,Euroscola“. Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos abiturientės Akvilė, Monika, Gabrielė, Aušra ir Laura , dalyvaudamos viktorinoje apie Europos Sąjungą,  iškovojo galimybę 24 gimnazijos moksleiviams dalyvauti tarptautiniame renginyje ,vykstančiame EP būstinėje Strasbūre.

Pasiruošimas kelionei buvo ilgas, bet įdomus.Pasiskirstę grupėmis , ruošiamės debatams ir prisistatymui, rengėme kelionės programą.

Kovo 27 dieną EP vykusiame renginyje dalyvavo daugiau kaip 500 moksleivių iš ES valstybių narių . Kiekviena komanda gavo užduotį parengti vienos minutės trukmės savo mokyklos ir šalies pristatymą.. Pristatydami savo gimnaziją ir Lietuvą parodėme puikias anglų kalbos žinias, pademonstravome tautinį kostiumą, po EP skliautais skambėjo ir kanklių melodija. Taip pat dalyvavome jaunimo debatuose apie žiniasklaidos objektyvumą, demokratiškumą, apie alternatyvius energijos šaltinius, jaunimo užimtumą,ES plėtrą. Turėjome galimybę  balsuoti ES klausimais,  modeliuojant realaus EP darbą.

EP susipažinome su jo darbu, domėjomės ES vykstančiais procesais ir susidarėme išsamesnį Europos, kaip visumos, vaizdą, turėjome unikalią galimybę artimiau susipažinti su parlamento veikla, vieną dieną pabūti tikrais europarlamentarais bei užmegzti tarptautinius santykius su kitomis šalimis, pažinti jų kultūrą. Tai buvo neįkainojama patirtis ,nes sužinojome kaip vyksta darbas parlamente ,susipažinome su įvairiais  žmonėmis ir patyrėme  daugybę įspūdžių.

Lietuviai išsiskyrė itin tvarkinga apranga, patriotišku prisistatymu ir pademonstravo savo žinias bei žingeidumą. Galiu drąsiai teigti, kad kitų šalių atstovams palikome gerą įspūdį.

Po ilgos darbo dienos susipažinome su Strasbūru. Aplankėme Dievo Motinos katedrą – vieną įspūdingiausių Europos gotikos paminklų. Pasivaikščiojome po ,, Mažąją Prancūziją‘‘ – Strasbūro senamiesčio dalį, kurią kerta į penkias atšakas dar viduramžiais dirbtinai padalinta Ilio upė. Paplaukioję laivu Ilio upe,palikome Strasbūrą ir keliavome  nuostabiu Elzaso regionu. Aplankėme šv. Odilės vienuolyną, pastatytą ant 760 metrų aukščio kalno, Riquewihr miestą- muziejų.Pasivaikščiojome po Šveicarijos sostinę Berną, kuris pakerėjo viduramžių miestui būdingu žavesiu. Grožėjomės krištolinio tyrumo Arės upės vandenimis ir raudonais senamiesčio stogais. Aplankėme ir Šveicarijos ,,perlą‘‘ – Liucerną. Senamiestis sužavėjo spalvotais piešiniais ant namų, nedidelėmis aikštėmis, siauromis gatvelėmis. Turėjome unikalią galimybę susipažinti su nykštukine valstybe Lichtenšteinu. Pasivaikščiojome po sostinę Vaducą. Nustebino tai, kad Vaducas lyginant su kitomis Europos sostinėmis yra be galo švarus miestas. Iš miesto atsiveria nuostabus Alpių kalnų bei Reino upės peizažas. Kelionę tęsėme per Austriją, aplankėme Mocarto gimtajį miestą Zalcburgą ir Austrijos sostinę – imperatoriškąją Vieną. Lankėme žymiausius ir daugiausiai turistų pritraukiančius miesto objektus.

Iš kelionės grįžome pilni neišdildomų įspūdžių, pasisėmę naujų žinių ir, galbūt, kai kas puoselėdamas slaptą svajonę tapti Europos Parlamento nariu.

Įsitikinome narystės Europos sąjungoje privalumais: galimybe keliauti laisvai ir greitai, galimybe dalyvauti tarptautiniuose konkursuose ir projektuose.

Kauno rajono Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos geografijos mokytoja

Zita Talutienė


Share This Post

Rašyti komentarą