Pasauliniame laimės indekse Lietuvai pritrūko laimės

Pasaulinis_laimes_indeksas_2015New Economic Foundation paskelbė Pasaulinį laimės indeksą (angl. HPI). Į šį vertinimą pateko 151 pasaulio valstybė. Pasaulinis laimės indeksas nustatomas įvertinant asmeninę gyventojų pajautą apie jų gyvenimo kokybę, žmonių gyvenimo trukmę bei taip vadinamą ekologinį pėdsaką ar, kitaip sakant, šalies ūkio įtaką gamtinei aplinkai.

Lietuva šiame vertinime atsidūrė 120 vietoje. Visi mūsų kaimynai savo gyvenimo sąlygas ir aplinką vertina geriau nei mes (Lenkija 71, Baltarusija 103, Latvija 118, Rusija 122). Nors dažnai giriame Estiją, bet jos gyventojai nemano, kad gyvena ženkliai geriau (117 vieta). Iš buvusių pokomunistinių valstybių labai aukštai savo gyvenimo kokybę vertina moldavai, uzbekai, gruzinai, tadžikai.

Daugiausia laimingų šalių pasaulyje yra Lotynų Amerikoje. Na, o patys patys laimingiausi yra Kosta Rikos, Vietnamo ir Kolumbijos gyventojai.

Vertinimų lentelės apačioje atsidūrė Afrikos valstybės Botsvana ir Čadas. Abejose trumpa gyvenimo kokybė, žmonės prastai vertina savo gyvenimo sąlygas. Botsvanoje žmonių gyvybes šluoja AIDS, o Čadas dešimtmečius neišsprendžia žmonių aprūpinimo maistu problemos.

Kaip apskičiuojamas Pasaulinis laimės indeksas?

Gyvenimo kokybė
Jeigu norite sužinoti, kaip sekasi kažkam gyventi, geriausias būdas apie tai paklausti tiesiogiai. Šiais metais tokį tyrimą atliko bendrovė “Gallup”. Būtent jos surinktais duomenimis buvo pasiremta, sudarant platesnės imties indeksą. Žmonėms reikėjo įvertinti savo gyvenimo sąlygas skalėje, kurioje 0 reiškė prasčiausias gyvenimo sąlygas, o 10 – geriausias.

Gyvenimo trukmė
Greta gyvenimo kokybės saviįvertinimo, laimės indeksui apskaičuoti naudojamas universalus rodiklis – vidutinė tikėtina gyvenimo trukmė. Pastarasis Pasaulinis laimės indeksas apskaičiuotas, naudojant 2011 metų Jungtinių Tautų duomenis.

Ekologinis pėdsakas
Apskaičiuojant Pasaulinį laimės indeksą, buvo pasitelkti Pasaulinio gamtos fondo duomenis apie išteklių naudojimą. Šis matas parodo, kiek biologiškai produktyvios žemės reikia, kad būtų atnaujinti žmonių sunaudoti šalyje ištekliai, ir kad būtų sunaudotos arba neutralizuotos atitinkamos atliekos.

Pasaulinis laimės indeksas sudaromas trečią kartą. Abejose ankstesniuose Lietuvos padėtis irgi nedžiugino, tačiu šį kartą galime pasidžiaugti bent tuo, kad savo gyvenimo kokybę prasčiau nei mes vertina dar 31 tyrime dalyvavusi valstybė.

O kaip Jūs vertinate savo gyvenimo kokybę, ar esate patenkinti tuo, kad turite laisvę, kad turite saugią gyvenimui aplinką, neblogą švietimą ir sveikatos apsaugą? Įvertinkite tai šiame puslapyje dešinėje pateiktoje apklausoje.

Parengė geografas Rytas Šalna

Pasaulinis_laimes_indeksas_2015

Share This Post

Rašyti komentarą