Verta pasidžiaugti: Lietuvoje surasta nauja paukščių rūšis

mazoji-svygzda-55ab6349ed9b2Lietuvos ornitologų draugijos (LOD) nariai Darius ir Daiva Norkūnai Šaltojos upės slėnyje, Rokiškio r., padarė neįtikėtiną atradimą – aptiko naują Lietuvai paukščių rūšį.

Mažoji švygžda
©ibc.lynxeds.com

Mažąja švygžda (Porzana pusilla) besivadinantis paukštis pirmą kartą buvo išgirstas gegužės 28 d. Tačiau mažiausiai trijų patinų balsai ten pat girdėti birželio 10 bei liepos 3 dienomis.

Paukščiai laikėsi būdingoje rūšiai buveinėje – meldais apaugusiose sekliose upės slėnio dalyse. Pakartotini stebėjimai visą veisimosi sezoną leidžia manyti, jog paukščiai čia perėjo.

Mindaugui Kirstukui liepos 11–13 d. patikrinus kitas Šaltojos upės atkarpas su panašiomis buveinėmis, kelių kilometrų atkarpoje girdėta dar 8–10 paukščių.

Daivos ir Dariaus teigimu, šios rūšies balsus jie girdėjo ir ankstesniais metais, tačiau tuo metu neapibūdino naujos rūšies.

Tokia gausa ir pakartotini stebėjimai rodo, jog rūšis bent šioje vietoje įsitvirtino ir formuoja vietinę populiaciją.

Mažoji švygžda
©birdsofkazakhstan.com

Mažosios švygždos paieškos rūšiai tinkamose buveinėse kitose Rytų Lietuvos vietose kol kas nedavė rezultatų, tačiau tyrimai buvo vykdomi jau pačioje veisimosi ir rūšies vokalinio aktyvumo pabaigoje. Todėl ateinančiais metais jie bus atnaujinti.

Mažoji švygžda daugiausia paplitusi pietryčių Europoje, o sporadiškai peri ir pietinėje kontinento dalyje. Nors retai, bet peri ir Baltarusijoje. Taigi, palyginti gausios perimvietės Šaltojos slėnyje atradimas yra ne tik svarbus ornitologinis faktas tarptautiniu mastu, bet ir parodo rūšies plitimą į vakarus, kas Lietuvoje jau buvo stebėta sodinės nendrinukės, geltongalvės kielės, kūdrinio tilviko atveju.

Kas žino, gal mažoji švygžda, kaip ir minėtos rūšys, artimiausiu metu paplis Lietuvoje, nes jai tinkamų buveinių yra daugelyje šalies vietų.

Mažoji švygžda – jau ketvirtoji 2015 metais aptikta nauja Lietuvai paukščių rūšis, einanti po stepinio vieversio, tundrinio sėjiko ir garbanotojo pelikano.

Šaltinis: technologijos.lt

Share This Post

Rašyti komentarą