Virš Ramiojo vandenyno bręsta galbūt stipriausias El Ninjo per visą istoriją

ElNinoJAV vyriausybė penktadienį perspėjo, kad mokslininkų taip stebimo El Ninjo sąlygos greičiausiai tęsis dar devynis mėnesius. Nacionalinės orų tarnybos klimato spėjimo centras pranešė, kad egzistuoja 90 proc. tikimybė, jog El Ninjo tęsis ir žiemą, praneša Dailymail.co.uk.

Tarnyba perspėjo, kad El Ninjo gali palengvinti Kalifornijoje trunkančią sausrą ir kad yra 80 proc. tikimybė jog, El Ninjo šiauriniame pusrutulyje truks iki ankstyvo pavasario.

Mokslininkai patvirtino, kad El Ninjo sukels kritulius tropikuose ir sausras Afrikoje bei Indijoje.

Kitoje JAV dalyje El Ninjo poveikis greičiausiai bus silpnas visą vasarą ir sustiprės rudenį. El Ninjo, kuris nulemia Ramiojo vandenyno temperatūrų kilimą, gali turėti niokojančius padarinius žemės ūkiui.

Šis reiškinys gali sukelti smarkias liūtis ir potvynius Pietų Amerikoje ir karštą orą nuo Azijos iki pat Rytų Afrikos, taip pat gerokai padidina kritulių tikimybę JAV žemės ūkiui svarbiuose regionuose.

El Ninjo yra pusiaujinis vandenyno srovių pasikeitimas, kurio metu susiformuoja šilto vandens bangos, dar žinomos kaip Kelvino bangos, kurios juda nuo vakarinės Ramiojo vandenyno dalies iki Pietų Amerikos.

Paviršiaus vandenys centrinėje ir rytinėje Ramiojo vandenyno jūros dalyse tampa gerokai šiltesni nei įprastai, todėl pasikeičia vandens judėjimo kryptis. El Ninjo taip pat turi reikšmingos įtakos klimatui ir orui gerokai toliau nuo tropikų.

Šaltinis: 15min.lt

Share This Post

Rašyti komentarą