Tarptautinis valiutos fondas: situacijai nesikeičiant, turtingoji Saudo Arabija bankrutuos jau po penkerių metų

saudo arabijaŽemos naftos kainos silpnina net ir itin turtingomis buvusias Artimųjų Rytų šalis. Tarptautinio valiutos fondo (TVF) skaičiavimais, jeigu naftos barelio kaina išsilaikys ties 50 dolerių riba, dauguma šio regiono šalių nebeturės pinigų jau po penkerių metų. Bankrotas gresia tiek OPEC lyderei Saudo Arabijai, tiek Omanui bei Bahreinui.

Dėl žemų naftos kainų vien tik šiais metais regionas neteks 360 mlrd. dolerių.

Kažkada garsėjusios didžiuliais biudžeto perviršiais, dabar regiono šalys susiduria su milžiniškais deficitais ir yra priverstos naudoti klestėjimo laikais sukauptų stabilizavimo fondų lėšas.

„Naftos eksportuotojos privalo sureguliuoti savo išlaidas ir įplaukas, norėdamos užtikrinti fiskalinį tvarumą“, – rašoma TVF ataskaitoje.

Žemos naftos kainos regiono šalis užklupo pastarosioms didinant išlaidas ir kovojant su smurto plitimu regione ir svyravimais finansų rinkose.

TVF skaičiuoja, kad, norėdama turėti subalansuotą biudžetą, Saudo Arabija privalo naftą pardavinėti po 106 dolerius už barelį, o kitu atveju karalystės turimos lėšos išseks per penkerius metus.

Vien tik šiais metais Saudo Arabijos biudžeto deficitas gali pasiekti 20 proc. šalies BVP.

Nors nėra tikėtina, kad ši šalis galėtų padidinti mokesčius, tačiau ji bet kokiu atveju bus priversta vienokiu ar kitokiu būdu mažinti išlaidas.

Tiesa, tikėtis mažesnių pinigų socialinėms programoms ir kariuomenei neverta, nes viso regiono lyderiai bijo 2011 m. įvykusio Arabų pavasario scenarijaus.

Vis dėlto, ne visų Artimųjų Rytų šalių biudžetams dabartinė naftos kaina grasina deficitu.

Štai Kuveitas gali išgyventi be didesnių finansinių sukrėtimų ir juodojo aukso kainai už barelį esant 49 doleriams, Kataras – 56 doleriams, o Jungtiniai Arabų Emyratai – 73 doleriams.

Šaltinis: technologijos.lt

Share This Post

Rašyti komentarą