Top 10 gražiausių pažintinių takų Lietuvoje

dukstu pazintinis takasValstybine saugomų teritorijų tarnyba pristato 10 gražiausių pažintinių takų, kuriuos įveikiant ir sportuojama, ir pramogaujama, ir tuo pačiu puikiai praleidžiamas laisvalaikis.10 gražiausių pažintinių takų Lietuvoje

10 gražiausių pažintinių takų Lietuvoje 10 gražiausių pažintinių takų Lietuvoje © GRYNAS

Mūšos tyrelio pažintinis takas (Žagarė, Joniškio rajonas)

Įveikę šį taką galėsite savimi didžiuotis, mat teks sukarti daugiau nei 3 km pėsčiomis ir ne šiaip kur, o pačioje tikriausioje pelkėje! Žagarės regioniniame parke esantis takas patenka į Lietuvos rekordų knygą, nes yra ilgiausias pelkėje lentų takas, besitęsiantis 3605,87 m.

Einant šiuo taku bus galima pasigrožėti pelkėje vešinčiomis saugomų augalų rūšimis: baltijine ir siauralape gegūne, raktažolėmis pelenėlėmis, paprastosiomis tuklėmis.

Mūšos tyrelio pažintinis takas

Mūšos tyrelio pažintinis takas © VSTT nuotr.

Žinoma, norint jas atpažinti neįgudusiomis akimis ne pro šalį prieš išvykstant atsiversti Lietuvos raudonąją knygą. Pelkėje gyvena ir nemažai retųjų paukščių: dirviniai sėjikai, tikučiai, pilkosios gervės, tetervinai, apsistoja migruojančių baltakakčių ir želmeninių žąsų būriai. Draustinyje stebima lūšis, sutinkamas vilkas, baltasis kiškis, retų vabzdžių ir roplių rūšys. Vis tiktai norint šiuos gyvūnus sutikti teks kliautis tik sėkme.

Mūšos tyrelio pelkė

Mūšos tyrelio pelkė © VSTT nuotr.


Keliauti be atokvėpio šiuo taku neteks – Mūšos tyrelio pažintiniame take įrengta 11 stotelių, kuriose supažindinama su draustiniu ir čia esančiomis vertybėmis. Tako pradžioje įrengta poilsiavietė su pavėsine, nuo jos lentų taku galima pasiekti apžvalgos bokštą, skirtą pelkės bioįvairovės stebėjimui. Toliau takas vingiuoja iki vienintelio Joniškio rajone natūralaus Miknaičių ežero, jo vakarine pakrante nuveda link atnaujintos legendomis apipintos koplytėlės. Nuo jos lentiniu ir sutvirtinto grunto takais galima nukeliauti iki Tyrelio akmens ir buvusios partizanų stovyklavietės. Nuo jos takas grįžta atgal.

Lankytis Mūšos tyrelio telmologiniame draustinyje galima tik pažintiniu taku, lydint direkcijos darbuotojui. Dėl ekskursijos datos ir laiko būtina susitarti iš anksto prieš kelias dienas.


Nevėžio upės senvagių pažintinis takas (Krekenava, Panevėžio rajonas)


Nevėžio upės senvagių pažintinis takas

Nevėžio upės senvagių pažintinis takas © VSTT nuotr.


Viešint Panevėžio rajone, vertas dėmesio Krekenavos regioninis parkas. Čia besidriekiantis pažintinis takas eina tarp senvagių, užliejamų pievų ir Gringalių miško. Pažintiniame take įrengtas medinis 6 metrų aukščio apžvalgos bokštas, dviračių stovai, suolai. Įrengti 4 informaciniai stendai, kuriuose pateikta informacija apie senvagių susidarymą ir raidą, vertingas buveines, augalus ir gyvūnus. Iš apžvalgos bokšto atsiveria panorama į Nevėžio slėnį. Žingsniuojant taku galima stebėti senvages, susipažinti su Nevėžio senslėnio gamtine įvairove. Žygiuojant šiuo pažintiniu taku teks sukarti 1,6 km.

Nevėžio upės senvagių pažintinis takas
Nevėžio upės senvagių pažintinis takas © VSTT nuotr.

Susipažinti su Nevėžio senslėnyje esančiomis paslaptimis, pamatyti senvagių įvairovę, sužinoti apie saugomas augalų ir gyvūnų rūšis galima savarankiškai arba užsisakyti ekskursiją su regioninio parko darbuotoju. Registruotis reikia iš anksto Krekenavos regioninio parko Lankytojų centre.

Mitologinis pažintinis takas (Švenčionių rajonas)

Mitologinis pažintinis takas

Mitologinis pažintinis takas © VSTT nuotr.
Besižavintys mitologinėmis būtybėmis ras ką veikti atkeliavę į Švenčionių rajone, Sirvėtos regioniniame parke, esantį pažintinį taką, kuris tęsiasi 1,3 km. Jame stūkso 17 akmeninių skulptūrų, kuriose žinomi Lietuvos skulptoriai įkūnijo senąsias dievybes bei mitines būtybes: Perkūną, Žemyną, Medeiną ir kt.
Mitologinis pažintinis takas

Mitologinis pažintinis takas © VSTT nuotr.

Ypatingas dėmesys skirtas baltų pasaulėžiūrai. Takas veda per Šventos mišką, galima apžiūrėti dvarvietės tvenkinį. Keliaudamas ratu miške, žmogus patenka į kitą, miško lygmenį. Čia akis džiugina sodrios augmenijos spalvos ir galima besigrožint kaip reikiant pasiilsėti ir pasikrauti gera gamtos energija.

Akmenų rūžos pažintinis takas (Kelmės rajonas)

Akmenų rūžos takas Tytuvėnų reg. parke

Akmenų rūžos takas Tytuvėnų reg. parke © VSTT nuotr.

Jei jus domina akmenys arba sergate taip vadinama „akmenų liga“, jus turėtų sužavėti Akmenų rūžos takas. Tytuvėnų regioniniame parke besidriekiančiu pažintiniu taku galima nueiti 1,3 km ir pasigrožėti garsių Lietuvos skulptorių iš akmenų sukurtomis originaliomis skulptūromis ir instaliacijomis. Akmenų rūžos pažintiniu taku siekiama lankytojams ne tik papasakoti apie ledyno suformuotus akmenų ruožus, tačiau kartu pateikti informaciją apie akmens istorinę, kultūrinę, mitologinę reikšmę.

Akmenų rūžos pažintinis takas

Akmenų rūžos pažintinis takas © VSTT nuotr.

Įdomiausia pažintinio tako dalis – skulptūrinės kompozicijos ir instaliacijos. Garsūs skulptoriai čia improvizavo akmenų tema. Akmenų rūžos pažintiniame take išvysite Kęstučio Musteikio akmenis su ženklais, Kazio Venclovo skulptūrą „Svarelis“, Jono Gencevičiaus kompoziciją „Žemės daiktai”, Gintaro Mikolaičio „Mechanizmus“, Mindaugo Jurėno „Mūro eskizą“ ir kitas skulptūras. Net jeigu šie vardai jums mažai ką sako, tikrai turėsite į ką paganyti akis.
Jurkiškio upelio pažintinis takas (Molėtų rajonas)
Jurkiškio upelio pažintinis takas/ Asvejos RP nuotr.
Jurkiškio upelio pažintinis takas/ Asvejos RP nuotr. © VSTT nuotr.

Asvejos regioniniame parke esantis takas užburs savo unikaliu kraštovaizdžiu – tekantis Jurkiškio kalnų upelis turi labai stačius šlaitus, o aplink jį – daug laiptų ir laiptelių, teks kaip reikiant pramankštinti kojas. Ir, žinoma, akis džiugins miško žaluma. Įrengta ir apžvalgos aikštelė, nuo kurios atsiveria graži panorama. Tako ilgis – 1, 5 km. Jį neskubant galima įveikti maždaug per valandą.
Jurkiškio upelis, dar vadinamas Melnyčėlės vardu – vienas įdomiausių ir įspūdingiausių Asvejos regioninio parko gamtos objektų. Upelio ilgis tik 1,2 km, tačiau per šį trumpą atstumą jis „nukrenta“ 12 metrų. Jo dugnas nusėtas rieduliais, vagoje guli valstybės saugomas gamtos paveldo objektas – Jurkiškio akmuo, vietos žmonių vadinamas „Puntuko vaiku“.
Pažintinis takas buvo įrengtas 2014 m., drėgnose ar sunkiai praeinamose vietose įrengti mediniai takai (tilteliai), visame take yra informacinės rodyklės, stendai su aprašymais (geologine, geomorfologine, botanine tematika). Tako pradžioje yra automobilių stovėjimo aikštelė, kita infrastruktūra.
Žiegždrių pažintinis takas (Kauno rajonas)
Žiegždrių pažintinis  takas
Žiegždrių pažintinis takas © VSTT nuotr.

Kauno marių regioniniame parke 1,6 km tęsiasi takas, kuriuo žingsniuojant galima pasigrožėti atodangomis, rėvomis, šaltinėliais bei Žiegždrių liepa. Šis takas sudomins tuos, kas domisi geologija, gelmių istorija, žemės plutos sluoksniais. Žygio trukmė – apie 1 val.

Dūkštos pažintinis takas (Vilniaus rajonas)

Dūkštos pažintinis takas/ valstybiniai miškai nuotr.

Dūkštos pažintinis takas/ valstybiniai miškai nuotr. © VSTT nuotr.

Neries regioniniame parke esantis takas tęsiasi 5 km, kelionėje užtruksite apie 3 valandas, o jei žingsniuosite lėtai – ir ilgiau. Maršruto pradžia visiškai šalia jau spėjusio išpopuliarėti Dūkštų ąžuolyno pažintinio tako. Šis takas skirtas tiems, kurie gali ir nori vaikščioti miško ir pievų takeliais, trokšta pažinti ir grožėtis natūralia gamta. Pažintiniame take siūloma aplankyti tris piliakalnius (Bradeliškių, Karmazinų ir Buivydų), pasigrožėti įspūdingomis Dūkštų ir Karmazinų atodangomis, didžiuliais rieduliais upelėje, senais ąžuolais. Kojas teks gerokai pramankštinti ir kopiant į stačius Dūkštos pakrančių kalvų šlaitus, todėl patariama avėti patogią avalynę ir nebijoti nuovargio.

Šavašos pažintinis takas (Zarasų rajonas)
Šavašos pažintinis takas
Šavašos pažintinis takas © VSTT nuotr.

Takas driekiasi palei Šavašos upę, kuri vadinama kalnų upe. Upės slėniai itin aukšti, o vandenys krenta net 11 metrų kas vieną kilometrą Pažintiniame take jums teks įveikti 7 stoteles: bebrynę, Lūžų mišką, kertinę miško buveinę, tris geologines stoteles. Taip pat bus galima apžiūrėti Lūžų akmenį su dubeniu, kuris, manoma, yra išlikęs iš senų laikų, kai tarp aukštų upės slėnių XVI a. buvo pasislėpusi senovės lietuvių šventykla. Takas įrengtas Gražutės regioniniame parke ir tęsiasi 1,5 km.

Šauklių riedulyno pažintinis takas (Kretingos rajonas)

Šauklių riedulynas

Šauklių riedulynas © VSTT nuotr.

Salantų regioniniame parke esantis pažintinis takas tęsiasi 2 km, juo keliaujant galima susipažinti su vienu didžiausių riedulynų Lietuvoje – Šauklių riedulynu, išsiskiriančiu neįprastu mūsų kraštui, unikaliu, tundrą primenančiu kraštovaizdžiu. Pažintiniame take galima apžiūrėti „Šilalės kūlį“ – penktą pagal dydį Lietuvoje akmenį, taip pat pagonišką praeitį menančius dubenuotuosius akmenis bei ledyno tirpsmo išskobtą Erlos upės klonį.

Litorinos pažintinis takas (Klaipėdos rajonas)
 „Litorinos“ takas
„Litorinos“ takas © „Žurnalas apie gamtą“

Ilsintis pajūryje verta užsukti į Pajūrio regioninį parką ir jame įveikti Litorinos pažintinį taką. Žingsniuojant šiuo taku, Baltijos krantas tarp medžių sušmėžuos iš 15 m aukščio, bus galima pasigrožėti Olando kepure. Takas vinguriuoja per unikalų mišką, kuriame kai kurie galbūt pirmą kartą išvys tokius medžius kaip bukai, kėniai, maumedžiai ar platanalapiai klevai.

Litorinos takas

Litorinos takas
© VSTT nuotr.
Šaltinis: grynas.lt

Share This Post

Rašyti komentarą