Politika ar mokslas? Rusijos geologai nustatė, kad Krymas juda link Rusijos

kregzdutes-lizdas-kryme-vienas-israiskingiausiu-pusiasalio-simboliu-517fbf3c739d1Rusijos mokslininkai paskelbė, jog Krymo pusiasalis, kurį 2014 metų pavasarį okupavo Rusija, geografiškai juda į Rusijos pusę ir po 1,5 mln. metų susijungs su žemynine šios valstybės dalimi, rašo BBC.

Taikomosios astronomijos instituto, priklausančio Rusijos mokslų akademijai, vadovas Aleksandras Ipatovas, kurį cituoja Rusijos naujienų agentūra „Interfax“, tvirtina, kad aneksuotas pusiasalis šiaurės rytų kryptimi juda 2,9 mm per metus greičiu.

Šią žinią įvairūs veikėjai netruko politizuoti, visuomenė jos pagrindu pradėjo kurti įvairius pokštus, tačiau mokslininkas tikina, kad jos pagrindas yra rimti moksliniai tyrimai. Anot „Interfax“, tektoninis pusiasalio judėjimas užregistruotas mokslinės įrangos, esančios Krymo Simeizo kaime.

„Kai Krymas prisijungė prie Rusijos, bandėme atsakyti į klausimą, ar Krymas juda. Ir nustatėme, kad jis juda link Rusijos“, – sakė A. Ipatovas. Prorusiškų pažiūrų Sergejus Aksionovas, po aneksijos paskirtas Krymo lyderiu, netruko pasinaudoti šia žinia politiniais tikslais.

„Geologine prasme mūsų pusiasalis link žemyninės Rusijos dreifuoja daugelį tūkstančių metų. Politinis dreifas truko 23 metus ir vos kelių Krymo pavasario dienų pakako, kad susijungtume su savo istorine tėvyne“, – dabartinį Krymo lyderį citavo „Life.ru“ naujienų svetainė, skelbianti su oficialia Kremliaus linija sutampančias žinias.

Krymo aneksiją iki šiol pripažino tik keletas ištikimų Rusijos sąjungininkų – tarptautinė bendruomenė šį Rusijos veiksmą vadina agresija ir okupacija. Socialinių tinklų naudotojai mokslininkų paskelbtos naujienos taip pat nepraleido pro akis ir pasidžiaugė, kad galima būtų atsisakyti 19 km ilgio Kerčės tilto statybų, apie kurias neseniai pranešė V.Putinas.

„Krymo tiltas nebereikalingas: vos po 300 mln. metų Krymas prisijungs prie Krasnodaro srities“, – skelbiama iš humoristinės „Twitter“ paskyros, tariamai skelbiančios Rusijos užsienio reikalų ministerijos žinias.

Pasišaipyti iš Rusijos valdžios nevengiantis Ukrainoje gyvenantis Aleksandras Fedorčenka pareiškė, kad „Kadangi Krymas užtikrintai juda link Rusijos, priimtas sprendimas atšaukti Kerčės tilto statybas. Pats atplauks“.

Beje, tai ne pirmas kartas, kai Rusijos mokslininkai imasi talkinti politikams skelbdami žinias apie ginčytinų teritorijų geografinį artėjimą. 2007 metais geofizikas Borisas Levinas pareiškė, kad Kurilų salos, dėl kurių priklausomybės nuo II pasaulinio karo nesutariama su Japonija, 18 mm per metus greičiu juda link Rusijai priklausančios Sachalino salos.

Šaltinis: technologijos.lt

Share This Post

Rašyti komentarą