Turbūt įspūdingiausias medis pasaulyje – gigantiškasis banjanas: šalia jo lietuviški ąžuolai kaip nykštukai (Foto, Video)

Great-banyan-treeSunku patikėti, tačiau plačiausias pasaulyje medis, esantis Kolkatoje, Indijoje, užima didesnį plotą negu vidutinis prekybos centras.

Žvelgiant iš toli, gigantiškasis banjanas (Ficus Benghalensis) atrodo tarsi miškas, tačiau iš tikrųjų tai yra vienas medis, kurį sudaro galybė išorėje kyšančių šaknų.

Jis užima 15 665 kvadratinių metrų arba daugiau nei 1,5 hektaro plotą, o jį sudaro 3511 išorinių šaknų. Aukščiausia šaknis yra 25 metrų aukščio, o tuo išties sunku patikėti jos nepamačius. Dėl daugybės šaknų atrodo, kad šioje vietovėje būtų tiesiog daug individualių medžių.

Banjanais buvo vadinami Indijos verslininkai, kurie vykdydavo verslą ar sudarinėdavo sandorius po šiuo medžiu.

Guinnesso rekordų knyga šį medį pripažįsta kaip plačiausią pasaulyje medį, o Indijoje jis netgi buvo atsidūręs ant pašto ženklų.

Turistai šį medį gali pamatyti botanikos sode, esančiame Kolkatoje, Indijoje. Aplink medžio perimetrą yra įrengtas 330 metrų ilgio takas, skirtas lankytojams. Įrengus taką banjanas ir toliau plėtėsi, todėl ilgainiui suformavo savotišką tunelį.

Mokslininkai negali atsistebėti, kad Didysis banjanas vis dar gyvas. 1884 ir 1886 metais medį sužalojo ir sulaužė praūžę ciklonai, dėl to jis tapo atviras grybelio puolimui.

1925 metais ėmė pūti pagrindinis kamienas (kurio ilgis tuo metu buvo 15,7 metro, o diametras – 1,7 metro), todėl jis buvo pašalintas. Šiam medžiui yra jau beveik 300 metų ir jis yra seniausias medis ne tik Indijoje, bet ir visoje Azijoje.

©ViDA Press nuotr.

Stebėtina, tačiau netgi be kamieno šis medis toliau gyvena, auga ir klesti iki pat šios dienos.

Kaip atrodo iš arti plačiausias pasaulyje medis galite pamatyti video reportaže.

Šaltinis: Indiatimes.com/ technologijos.lt

Share This Post

Rašyti komentarą