Žmonija ir visata. Kokį ekologinį pėdsaką pasaulyje paliekate jūs?

green-energy-picture-1024x768MoneySuperMarket.com atliko tyrimą ir nustatė „žaliausius“ pasaulio gyventojus. Ataskaitoje atsižvelgiama į keletą aspektų, įskaitant žaliosios energijos naudojimą, energijos suvartojimo apimtis apskritai, oro taršą ir t. t. Štai keletas įdomių rezultatų:

JAV liko antroje vietoje tarp didžiausią neigiamą ekologinį pėdsaką paliekančių šalių, o Mozambikas buvo pripažintas švariausiu.

Britai sunaudoja 57 % mažiau energijos nei amerikiečiai ir ta energija yra 77 % „žalesnė“.

Didžiausiu pasaulio teršėju pripažintas Trinidadas ir Tobagas. Vienam piliečiui priskiriamas kraupiai didelis 37,1 t anglies dvideginio teršalų kiekis per metus – 118 % daugiau nei JAV.

Aplinkai draugiškiausios šalys

Ar atkreipiate dėmesį, kiek šiukšlių išmetate? O kiek į aplinką išleidžiate anglies dvideginio? O kaip dėl suvartojamos energijos kiekio? Visa tai turi įtakos jūsų aplinkai, o dabar savo pėdsaką jau galima palyginti su savo ir kitų šalių gyventojų pėdsakais visame pasaulyje.

Žemėlapyje pažymėti įvairūs matavimai, pagal kuriuos apskaičiuojamas vidutinis vieno asmens paliekamas pėdsakas skirtingose šalyse, įskaitant energijos suvartojimą, oro taršą ir priklausomybę nuo neatsinaujinančių energijos šaltinių.

Britai sunaudoja 57 proc. mažiau energijos nei amerikiečiai ir ta energija yra 77 % „žalesnė“. Didžioji Britanija liko 53 vietoje ir gali pasigirti „žalesniais“ piliečiais nei Prancūzija, Vokietija ir JAV. Jungtinė Karalystė išvalo didžiąją dalį savo nuotekų, tačiau žalioji energija tesudaro 22 % visos šalyje suvartojamos energijos. Be to, šios šalies namų ūkiai permoka už energiją – 10 % šalies populiacijos galėtų sutaupyti iki 670 svarų per metus, jei tik pasikeistų tarifus. Prancūzijai sekasi šiek tiek prasčiau – žalioji energija sudaro 17 % visos suvartojamos energijos. Jie taip pat kasdien išmeta 7 proc. daugiau šiukšlių.

Aplinkai draugiškiausi žmonės visame pasaulyje

Sąrašo viršūnėje, kaip mažiausią neigiamą poveikį aplinkai daranti šalis, yra Mozambikas – beveik 100 % visos šalyje suvartojamos energijos yra „žalia“, šalis beveik nepalieka anglies dvideginio pėdsako ir beveik neišmeta jokių šiukšlių.

Didžiausi pasaulio teršėjai

Kitame sąrašo gale liko Trinidadas ir Tobagas – šioje šalyje vieno asmens sunaudojamas energijos kiekis yra didžiausias, o žalioji energija tesudaro 0,23 % viso sunaudojamos energijos kiekio. Vienam šios šalies piliečiui taip pat priskiriamas kraupiai didelis 37,1 t anglies dvideginio teršalų kiekis per metus – 118 % daugiau nei JAV.

green-energy

Žaliausi iš žaliausių

Jungtinės Karalystės rezultatai puikūs, tačiau jai vis dar yra ko pasimokyti iš aukščiausias vietas užimančių šalių – daugelis jų, pavyzdžiui, Etiopija ir Zambija sugebėjo beveik 100 % pereiti prie žaliosios energijos.

Nors kiekvienam asmeniškai pereiti prie atsinaujinančios energijos šaltinių gali būti sudėtinga, daugelis pirmaujančių šalių ten atsidūrė dėl savo išmetamų šiukšlių, tiksliau – neišmetamų. Sąrašo viršuje esančių šalių generuojamas šiukšlių kiekis – minimalus.

„Norėjome sužinoti, kokį pėdsaką kiekvienas iš mūsų paliekame asmeniškai, – kalbėjo Stephen Murray, MoneySuperMarket.com energetikos ekspertas. – Visi nori sumažinti savo anglies pėdsaką, tačiau dabar galima palyginti tikruosius Jungtinės Karalystės bei viso likusio pasaulio rezultatus, ir viskas pasidaro aišku.“

Aplinkai draugiškiausi žmonės vartoja tik žaliąją energiją

Mozambiko paliekamas pėdsakas – pats menkiausias: beveik 100 % gyventojų sunaudojamos energijos yra pagaminama iš atsinaujinančių šaltinių, šalis beveik neišskiria anglies dioksido ir beveik nepalieka jokių šiukšlių. Per pastaruosius keturiolika metų šalies miškingumas beveik nesumažėjo. Vienintelis trūkumas – šalis nevalo savo nuotekų, taigi viskas, kas išteka į aplinkinius vandenis, ten ir lieka.

Didžiausią CO2 pėdsaką paliekantys teršėjai

Kitame sąrašo gale liko Trinidadas ir Tobagas – šioje šalyje vieno asmens sunaudojamas energijos kiekis yra didžiausias, o žalioji energija tesudaro 0,23 % viso sunaudojamos energijos kiekio. Vienam šios šalies piliečiui taip pat priskiriamas kraupiai didelis 37,1 t anglies dvideginio teršalų kiekis per metus – 118 % daugiau nei JAV.

Amerikietiška energija ir oro tarša

Pagal vieno asmens aplinkai daromą poveikį JAV yra viena didžiausių pasaulio teršėjų. Pagamindama kasdien nuo vieno asmens tik 12,5 % žaliosios energijos ir kasdien vieno asmens palikdama beveik 2,6 kg šiukšlių, ši šalis liko 101 vietoje iš 102, tačiau gali pasigirti septinta vieta pagal pagal švariausią orą visame pasaulyje visame pasaulyje. Pirmąją užima Mauricijus.

Šaltinis: jura.lt

Heshaam Hague ir Simon Ansel

MoneySuperMarket.com

Share This Post

Rašyti komentarą