Trilijono tonų ledo gabalas atskilo nuo Antarktidos

Ledo plysysMokslininkų laukta diena išaušo. Milžiniška dalis Larsen C ledo skydo, vienas iš didžiausių kada nors užfiksuotų ledkalnių, atskilo ir dabar dreifuoja nuo Antarktidos krantų į vandenyną.

Šio ledo skydo plotas yra apie 6 000 kvadratinių kilometrų – tai maždaug keturių Londonų dydis. Trilijono tonų ledkalnis atskilo kažkuriuo metu tarp pirmadienio, liepos 10 ir trečiadienio, liepos 12. Šį rytą įvykis patvirtintas infraraudonųjų bangų palydovo vaizdais.

Antarktidos Larsen C ledo skydas. Vaizdas 2016 lapkričio 10 dieną.
©NASA/John Sonntag

Mokslininkai stebėjo šio įvykio priešistorę ne vienerius metus. Situaciją atidžiai stebėjęs profesorius Adrianas Luckmanas, projekto MIDAS vyr. tyrėjas, praėjusį mėnesį sakė: „Jei jis per kelis ateinančius mėnesius neatskils, būsiu apstulbęs.“ Nors jo pranašystės pasitvirtino, šio įvykio prognozavimas visada būna nelengvas uždavinys.

„Tikėjomės šio įvykio keletą mėnesių, ir stebėjomės, kaip ilgai truko paskutiniųjų ledo kilometrų atskilimas,“ liepos 12 dieną sakė prof. Luckmanas.

„Ir toliau stebėsime tiek šio atskilimo įtaką Larsen C ledo skydui, tiek gigantiško ledkalnio likimą.”

Larsen C žemėlapio sugretinimas su NASA MODIS šiandienos šiluminiu atvaizdu
©project MIDAS

Įtrūkimas dramatiškai augo nuo 2010 metų, per vėlesnius 7 metus pailgėdamas daugiau nei 200 kilometrų. Jis ilgėjo netolygiai dėl skirtingo ledo tankio. Minkštesnis ledas lūžo ne taip greitai, o kietesniu ledu plyšys plito daug greičiau. Be to, nuo pagrindinio plyšio formavosi naujos įtrūkimo šakos, ir pagrindinė anksčiau šiais metais sukėlė šį trūkį.

Larseno ledo skydas iš tiesų yra ledo skydų serija, nuo kurios ledynai atskilti pradėjo praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžioje. Larsen A atskilo 1995, Larsen B atskilo 2002. Nors daug mokslininkų mano, kad skilimą spartina klimato kaita, šis įvykis geriausiai apibūdinamas kaip geografinis, o ne klimato įvykis.

„Šis ledkalnis yra vienas iš didžiausių kada nors užregistruotų ir jo ateitį sunku nuspėti. Jis gali likti vientisas, bet labiau tikėtina, kad jis suskils į fragmentus. Dalis šio ledo liks čia ne vieną dešimtmetį, o dalis gali nudreifuoti šiaurėn, į šiltesnius vandenis.

Didžiausias užfiksuotas dabartinių laikų ledkalnis yra B-15, didžiulė Ross ledo skydo dalis, atskilusi 2000 metais, o jos plotas yra apie 11 000 kvadratinių kilometrų.


Šaltinis: Tom Hale/iflscience.com/technologijos.lt

Share This Post

Rašyti komentarą