Pedagogo patirtis užsienyje: čia žmonės nesupranta, kaip mūsų šalyje gali mokytojas tiek uždirbti

rytas_salna-128x128Rugpjūčio viduryje premjeras su švietimo profsąjungų atstovais aptarė, kiek lėšų iš kitų metų biudžeto bus skiriama švietimo darbuotojams. Po susitikimo mokytojai tikino nesulaukę atsakymo dėl didesnių atlyginimų, o pats Saulius Skvernelis sakė, kad jie kils atlikus struktūrinius pokyčius.

Savo ruožtu INFO TV studijoje viešėjęs Geografijos mokytojų asociacijos vadovas Rytas Šalna sako, kad pasigenda ir iš valdžios žmonių kiek pozityvesnės žinios, įnešamos į švietimo sistemą, nes pastebimi tik trūkumai ir problemos, tačiau neretai pamirštama pasidžiaugti ir mokinių bei jų pedagogų laimėjimais.

„Manau, kad pedagogas yra profesija pagal pašaukimą. Jei tu esi tikras pedagogas, ne visada galvosi apie pinigus, nes tu norėsi dirbti su gabiais mokiniais, ruošti juos olimpiadoms, kitiems renginiams, pagaliau stengtis ugdyti jų gebėjimus aukštesniu lygiu. Tačiau iš kitos pusės, žinoma, kiekvienas darbas turi būti įvertinamas, ir jei pedagogas rodo puikius rezultatus, ruošdamas mokinius renginiams ar užklasinei veiklai, tai toks mokytojas privalo būti pastebėtas pirmiausia mokyklos vadovų, tuomet galbūt savivaldybės lygiu, o jei mokytojas rodo rezultatus ir Lietuvos lygmeniu, jis turėtų būti įvertintas ir šalies valdžios“, – kalbėjo laidos svečias.

Paklaustas, ar mokytojus motyvuoja 400 eurų siekiantis vidutinis atlyginimas, R. Šalna teigia, kad jei jis asmeniškai eitų dirbti į mokyklą, žinoma, tektų imtis papildomų veiklų ir jas susieti su švietimu.

„Ta suma pinigų, kokia ji bebūtų, ar tai mokytojui-ekspertui, ar tam pradedančiajam, jų atlygis yra neadekvatus valstybės ekonomikai. Galbūt mūsų politikai mano, kad nėra daugiau už ką mokėti, tačiau šiuo atveju turėtume pagalvoti, kas su mūsų galvomis dedasi, nes visame pasaulyje švietimas ne tik kalbomis, bet ir darbais yra prioritetinis. Su kuo man tenka kalbėti tarptautinėse olimpiadose, ten net kartais nesupranta klausimo, kaip čia mokytojas uždirba mažiau nei vidurkis, kaip mokytojas neturi vardo ar prestižo, tokių klausimų užsienyje nesupranta“, – sakė R. Šalna.

Visą pokalbį žiūrėkite INFO TV reportaže

Šaltinis: alfa.lt

Share This Post
2 komentarai
  1. Labai geros mintys. Jeigu kalbėsime visi – poslinkiai bus, jeigu tik tarpusavy, tai kovosime ir toliau be rezultato.

  2. Pritariu prezidento išsakytom mintim.Taip, turim džiaugtis pasiekimais, turim išmokt vertint mokytoją ir jo darbą.

Rašyti komentarą