Lietuvoje jau šalčiau nei Šiaurės ašigalyje: tokių dalykų pasaulyje dar nėra buvę?

arktis2Kol didžioji Europos dalis sukaustyta daugelį metų nematytų šalčių, Šiaurės ašigalis išgyvena per visą stebėjimų laikotarpį neregėtą atšilimą. Temperatūra šiuo metu ten siekia vos kelis laipsnius šalčio, tuo metu kai vidutinė tokio laikotarpio temperatūra yra žemesnė, nei yra šiuo metu Lietuvoje.

©cci-reanalyzer.org

Atlikta analizė parodė, kad neregėtą šilumos bangą į Šiaurės ašigalį atnešė audrų banga iš Grenlandijos jūros pusės, rašoma „The Washington Post“.

Nepaisant to, kad Šiaurės ašigalyje nėra nuolatinio tiesioginės temperatūros matavimo sistemos, klimatologas iš Irvaino universiteto Kalifornijoje Zackas Labe’as leidiniui patvirtino, kad keli vienas nuo kito nepriklausomi tyrimai parodė, jog „temperatūra yra labai artima užšalimui“, o tai yra apie 30 laipsnių daugiau, negu įprastai tokiu laikotarpiu.

„Jokios kitos šilumos intruzijos net nebuvo priartėjusios prie tokio poveikio, – aiškino ekspertas, remdamasis danų meteorologų duomenimis, kurie yra renkami nuo 1958 metų. – Aš buvau labai nustebintas, kokia ekspansyvi ji buvo“.

Maža to, toks ekstremalus temperatūrų pokytis anksčiau buvo retenybė, o pastaruoju metu tapo faktiškai kasdienybe, rodo atlikti tyrimai.

„Anksčiau tai nebuvo dažnas dalykas, – cituojamas nuo 1980-ųjų duomenis išanalizavęs Robertas Grahamas iš Norvegijos ašigalio instituto. – 1980-2010 metais taip nutiko keturis metus, o vien per pastaruosius penkis metus net keturis sykius“.

R. Grahamas paaiškino, kad toks atšilimas susijęs su žiemos ledo ištirpimu Arktyje ir atkreipė dėmesį, kad sausio susiformavusio ledo kiekis yra mažiausias per visą matavimų istoriją.

„Jūros ledui tirpstant ir plonėjant, jie tampa vis labiau pažeidžiami žiemos audroms“, – aiškino leidiniui jis ir pažymėjo, kad plonesnis ledas lengviau atskyla ir subyra į smulkesnes dalis.

Mokslininkai buvo šokiruoti neseniai aptikę atvirus vandenis į šiaurę nuo Grenlandijos, teritorijoje, kuri buvo padengta labai senu ir ir tvirtu ledu. „Tai šiuo metu mane neramina gerokai labiau, negu šilti orai Arktyje“, – pareiškė savo socialinio tinklo paskyroje ledynų specialistas iš Kolorado universiteto Mike’as MacFerrinas.

©Twitter nuotr.

Ekspertai pažymi, kad toks vandens atšilimas turi poveikį ir oro temperatūrai ir pripažįsta, kad tam įtaką daro grupė faktorių. Tai yra ir nepalankios galingos audros, atnešusios karštį tiesiai į Šiaurės ašigalį, aplenkus kelią per Barenco jūrą, taip pat ir Grenlandijos jūros temperatūra yra stebinančiai šiltesnė, negu įprastai. Arkties temperatūros pokyčiai gali būti susiję ir su išaugusia temperatūra stratosferoje. Mokslininkai kol kas turi mažai informacijos, kas lemia šiuos pokyčius, tačiau yra manoma, kad būtent čia yra „perskirstomos šalto ir karšto oro masės“. Būtent tai nulemia ne tik rekordiškai aukštą temperatūrą Šiaurėje, tačiau ir Europą siaubiantį speigą.

„Tai yra išprotėjusi žiema, – teigia NASA klimatologas Alekas Petty. – Aš nemanau, kad mes čia perlenkiame taip sakydami“. „Ji niekada nebuvo tokia ekstremali“, – „Reuters’ skelbė Ruth Mottram, Danijos klimatologė.

Šaltinis: technologijos.lt

Share This Post

Rašyti komentarą