Įvyko 1-oji Klaipėdos miesto (krašto) geografijos olimpiada

1-osios Klaipėdos olimpiados akimirkaBalandžio 28 dieną Klaipėdos Gedminų pagrindinėje mokykloje įvyko pirmoji Klaipėdos miesto (krašto) 8-tų klasių geografijos olimpiada profesoriaus Stasio Vaitekūno prizui laimėti. Olimpiadoje dalyvavo 35 moksleiviai iš 22 mokyklų. Be Klaipėdos miesto mokyklų joje dalyvavo Gargždų „Minijos“ vidurinė mokykla, Palangos „Baltijos“ pagrindinė mokykla ir Juodkrantės L.Rėzos jūrų kadetų mokykla.

„Norint suprasti ir pamilti geografiją, reikia išmokti atsakyti į tokius klausimus: Kas tai yra? Kaip tas dalykas ar reiškinys atrodo? Kurioje vietoje tas dalykas yra? Kodėl jis yra čia arba kodėl kitur? Kaip tai veikia aplinką, žmones, jų gyvenimo būdą, darbą ir poilsį? Jei visai tai suprasite, būsite puikūs geografai. O jeigu jais ir netapsite, tai šios žinios jums pravers, nesvarbu, kokį kelią pasirinksite – ūkininko, verslininko ar diplomato. Mokėti savo šalies geografiją kiekvienam taip pat svarbu, kaip ir mokėti gimtąją kalbą.“

Tokiais prof. Stasio Vaitekūno žodžiais šių metų balandžio 28 dieną Klaipėdos Gedminų pagrindinėje mokykloje prasidėjo  pirmoji Klaipėdos miesto (krašto) 8-tų klasių geografijos olimpiada profesoriaus Stasio Vaitekūno prizui laimėti.

Šios gražios iniacityvos ėmėsi Lietuvos geografijos mokytojų asociacijos (LGMA) Klaipėdos skyriaus taryba, vadovaujama Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos  geografijos mokytojos ekspertės Stasės Alenskienės.  Olimpiados tikslas – skatinti moksleivius domėtis geografija, Pasaulio ir Lietuvos geografų tyrinėjimais ir jų mokslo darbais, ugdyti mokinių kūrybinius polinkius ir gebėjimus, mokyti praktiniame gyvenime taikyti įgytas žinias ir įgūdžius, plėsti mokinių akiratį, padėti atsiskleisti geografija besidomintiems ir geriausių rezultatų pasiekusiems mokiniams.

Olimpiados užduotis parengė ir jos dalyvius vertino Klaipėdos miesto švietimo skyriaus patvirtinta komisija: vertinimo komisijos pirmininkė geografijos mokytoja ekspertė Stasė Alenskienė, Klaipėdos Universiteto Socialinių mokslų fakulteto Socialinės geografijos katedros asistentė Angelė Pakamorienė ir tos pačios katedros lektorius Rolandas Norvaišas, Vėtrungės gimnazijos geografijos mokytoja metodininkė Daiva Mickutė,  Žaliakalnio gimnazijos geografijos mokytoja metodininkė Larisa Ušakova, Zudermano vidurinės mokyklos geografijos mokytoja metodininkė Rita Kačinienė, Žemynos gimnazijos geografijos mokytoja metodininkė Gailutė Putrienė.

Į olimpiadą atvyko ir sveikinimo žodį moksleiviams tarė prof. S. Vaitekūnas. Jis pasidžiaugė gausiu geografija besidominčių moksleivių būriu, palinkėjo neapleisti geografijos, ją mylėti ir išreiškė viltį, jog dauguma olimpiadoje dalyvaujančių jaunų žmonių pasirinks geografo kelią.

Olimpiados metu moksleiviams buvo vykdoma ir edukacinė programa. Jie galėjo susipažinti su prof. S.Vaitekūno mokslo darbais, pavartyti ir paskaitinėti jo parašytas knygas. Taip pat glėjo paklausyti žymaus Klaipėdos buriuotojo kapitono Stepono Kudzevičiaus pasakojimo apie lietuvių pirmąją kelionę jachta Lietuva aplink pasaulį ir pažiūrėti filmuotą vaizdo įrašą.

Olimpiados metu, išsprendus kompiuterinę ir teorinę užduotis, buvo nustatyti absoliutus nugalėtojas ir I-III vietos laimėtojai.

Absoliuti nugalėtoja Klaipėdos Gedminų pagrindinės mokyklos mokinė Martyna Indaitė, mokytoja Jovita Būtaitė.

I vieta Klaipėdos Pr. Mašioto pagrindinės mokyklos mokinys Povilas Budrys, vyresnioji mokytoja Rasa Rapolavičienė.

II  vieta Klaipėdos Vydūno vidurinės mokykla Mantas Pastolis, vyresnioji mokytoja Jolanta Purickienė

III vieta Klaipėdos S. Dacho pagrindinės mokyklos mokinys Kristijonas Kerekeš, mokytoja metodininkė Vilma Norvaišienė.

Nugalėtojai buvo apdovanoti  prof. S. Vaitekūno įsteigtais prizais, Lietuvos geografų draugijos diplomais, Gedminų pagrindinės mokyklos direktoriaus Aurelijaus Liaudansko dovanomis. Nugalėtojų mokytojams įteikti Lietuvos geografijos mokytojų asociacijos diplomai. Visiems olimpiados dalyviams ir jų mokytojams įteikti Lietuvos geografijos mokytojų asociacijos Klaipėdos skyriaus padėkos raštai.

Olimpiada baigėsi, nugalėtojai ir jų mokytojai apdovanoti. Bet tuo viskas nesibaigė. Kitais metais laukia antroji olimpiada, nauji nugalėtojai. Laikantis olimpiados nuostatų, ji vėl vyks šiųmetės absoliučios nugalėtojos mokykloje – Gedminų pagrindinėje, kuri, manykime, viską organizuos taip pat sklandžiai ir gerai kaip šiais metais. Tikimės sulaukti daugiau dalyvių, galbūt ir iš visos Klaipėdos apskrities.

Klaipėdos Gedminų pagrindinės mokyklos

geografijos mokytoja metodininkė

Vilma Paškauskienė

Share This Post
1 komentaras
  1. mielai sudalyvautų ir šilutiškiai,lauksime pakvietimo

Rašyti komentarą