Kad būtų užtikrintas Lietuvos saugumas

Mokiniai NATO kariniu pajegu bazejeNaujosios Akmenės  Ramučių gimnazijos pirmos klasės mokiniai lankėsi Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose, kur susitiko su Portugalijos ir Kanados kariais, patruliuojančiais Baltijos šalių oro erdvę.

Portugalijos kariai Lietuvos oro erdvę patruliuoja su keturiais naikintuvais F-16 „Fighting Falcon“, jiems talkina keturi Kanados karališkųjų oro pajėgų naikintuvai F-18 „Hornet“. Portugalų lakūnas pristatė filmuotą medžiagą apie patruliavimo skrydžius. Šiam pristatymui buvo naudojamas Europos žemėlapis, kuriame rodyklėmis pažymėti skrydžiai iš Portugalijos į Lietuvą.

Vaizdinėje medžiagoje buvo pristatytos nuotraukos naikintuvų ir jų valdymo įrengimų. Didelį susidomėjimą sukėlė lakūnų skrydžių apranga. Portugalų karys papasakojo apie skrydžių sudėtingumą ir pateikė įdomios informacijos apie piloto pojūčius lėktuvo pakilimo ir nusileidimo metu. Po susitikimo su Portugalijos kariais, gimnazistais susitiko su Kanados  karališkųjų oro pajėgų naikintuvų lakūnais. Susitikimo metu gimnazistams buvo pateikti klausimai, susiję su geografija. Reikėjo išvardyti didžiuosius Kanados miestus, tame tarpe sostinę. Išvardyti, kokias valstybes patruliuoja NATO sąjungininkai ir kelintais metais Lietuva įstojo į NATO. Pokalbio metu kariai pateikė įdomią informaciją apie lėktuvų skrydžių reguliavimą, technikos aptarnavimą, susisiekimą su kitais lėktuvais. Už kiekvieną teisingą atsakymą mokiniai buvo apdovanoti atminimo dovanėlėmis.

Susitikimo metu gimnazistai konstatavo – kad būtų užtikrintas Lietuvos saugumas, NATO kariai profesionaliai vykdo savo pareigas, o Lietuva yra pasiruošusi suteikti visą reikiamą priimančiosios šalies pagalbą atvykstantiems sąjungininkų kontingentams.

Geografijos mokytoja

Svetlana Makarčiuk

Share This Post

Rašyti komentarą