Knyga „Kelionių razinos“ skaitytojo akimis

Jonas ir Kelionių razinosAr tik razinos? Skaitau knygą „Kelionių razinos“, o už lango švelnus ruduo, ruduo, dvelkiantis nuostabiu ir nepakartojamu razinų aromatu. Tik tas gali suvokti neišdildomą razinų kvapą, kuris jas skynė ir skanavo nuo gyvybe dvelkiančio vynmedžio.

Baigiu jau antrą kartą skaityti geografo, keliautojo, mokyklinių geografijos vadovėlių autoriaus ir bendraautoriaus, LGMA prezidento, gido ir t.t. Ryto Šalnos dar spaustuvės dažais kvepiantį kūrinį – knygą „Kelionių razinos“ ir kramsnoti antrą kilogramą razinų.

Knyga „Kelionių razinos“ kurią išleido leidykla „Didakta“ – Ryto Šalnos dovana visiems mūsų šalies geografams, ir ne tik jiems… tai yra visiems, kurie pamišę dėl kelionių, ir tiems, kurie joms dar tik ruošiasi. Autorius, kaip rašoma knygos anotacijoje, „… patyrė labai daug įvairių situacijų: nuo linksmų iki netikėtų, nuo pribloškiančių iki pamokančių. Šmaikščiai pasakoja daug asmeninių nuotykių, taip pat istorijų, nutikusių lydint keliaujančius žmones“. Ir kaip pats autorius yra pasakęs, tai „pasų istorijos”, „turistų nuotykiai viešbučiuose”, „bėgimo varžybos su etiopais”, „atšauktas lėktuvo skrydis”, „jūs ką, aš ne indėnas …“

Autoriaus Ryto Šalnos apybraižose gausu netikėtų pastebėjimų, išsamios ir gausios informacijos, filosofinių apmąstymų ir konkrečių patarimų keliautojams. Skaitydamas kūrinį intuityviai įsijauti į autoriaus dvasinį pasaulį, su juo susidvejini ir lyg kartu keliauji į pasaulio tolius.

Ryto Šalnos išleistą knygą „Kelionių razinos“ drįsčiau pridėti greta Mato Šalčiaus knygos „Svečiuose pas 40 tautų“. Tai puiki ir nepakartojama kiekvieno geografijos mokytojo stalo knyga.

Knygos ištraukos peržiūra: http://issuu.com/didakta/docs/kelioniu_razinos_issue?e=1109161/30265149

Geografas Jonas Malinauskas

Kelioniu_razinos

Share This Post

Rašyti komentarą