Protų kovos, skirtos Etnografinių regionų metams, Jonavos Jeronimo Ralio gimnazijoje

foto2Jonavos Jeronimo Ralio gimnazijoje vyko renginys, skirtas Etnografinių regionų bei bendruomenės metams paminėti. Mokyklos salėje buvo galima išvysti ne tik moksleivius, bet ir mokytojus, tėvus ir senelius.

Renginio dalyviai, susibūrę į 14 komandų, nusprendė savo žinias pasitikrinti protų kovose. Visos komandos  išsiskyrė originaliais  pavadinimais: „Obuoliukai“, „Etno mes“, „Žemyn upe“, „Bildukai“, „Pabiručiai“, „Dobilia“, „Vaidilutės“, „Dūzgės“, „Lietuviukai“, „Meižiukai“, „Venecija“, „Geografės ir močiutė“, „Kraštiečiai“, „Žemyna“.  Renginio metu dalyviai ne tik  bandė atsakyti į  klausimus, bet ir galėjo pasivaišinti gardžiais obuoliais. Džiugu, kad renginio rėmėjai ne tik gausiai apdovanojo dalyvius, bet ir patys įsitraukė į nuotaikingą žinių patikrinimą. Pirmasis žaidimo etapas buvo skirtas Lietuvai. Nelengva buvo priskirti valgius etnografiniams regionams, pasakyti, kaip anksčiau senoliai vadino mėnesius, atsakyti, kas yra „šaktarpis“ ir koks miestas šiemet paskelbtas Lietuvos kultūros sostine.

Antrajame etape duoklė atiduota gimtajai Aukštaitijai. Ši protų kovos dalis pasirodė esanti sudėtingesnė. Komandoms teko ir praktinės užduotys – pasakyti, kokia patarme skambėjo padavimas, kokiai lietuvių liaudies dainų grupei priklausė Jonavos Kultūros centro vaikų folkloro grupės „Ramtatukai“ dalyvės Guostės atliekama daina, kam ir kuriame mieste skiriama REX taurė (įdomiausia tai, kad tai Jonavos krašto Šviesuolio rinkimų nominacija).

Trečiasis varžybų etapas, žinoma, skirtas gimtajam kraštui ir Jeronimo Ralio gimnazijai. Gera buvo girdėti ir matyti, kad gimnazistai, mokytojai ir tėveliai nesunkiai atsakė,  kur Jonavos rajone galima rasti Saharą, kam priklausė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino trečiojo laipsnio ordinas, kokios datos svarbios gimnazijos bendruomenei. Renginio dalyvius džiugino ir trumpų pertraukėlių metu lietuvių liaudies šokių žingsnelių mokė gimnazijos jaunimo folkloro grupė „Dobilia“.

Jonavos Kultūros centro  mėgėjų meninės veiklos vadybininkė, folkloro ansamblio „Laduta“ vadovė Elena Živaitienė kaip protų kovų komisijos pirmininkė džiaugėsi, kad nors visi protmūšio klausimai buvo gana sukti ir sudėtingi, vis dėlto tai parodo, kad gimnazijos bendruomenė tikrai domėjosi etnografiniais regionais. „Ateityje aš jums linkiu dar labiau mylėti savo kraštą, tradicijas, papročius. Atminkite vieną dalyką – kol gyvi mūsų papročiai ir tradicijos, tol gyva ir tauta“, – pabrėžė komisijos pirmininkė.  O kad renginys pranoko visus lūkesčius – tą patvirtina ir šių eilučių autorės bei renginio organizatorės. Atskirų ugdomųjų dalykų integravimas (šiuo atveju, geografija, dorinis ugdymas, etnokultūra) nepamokinėje veikloje bei bendradarbiavimas – puiki  galimybė  augti bendruomenei.


Jonavos Jeronimo Ralio gimnazijos mokytoja ekspertė Aušrinė Živaitienė ir

dorinio ugdymo (tikybos) mokytoja metodininkė, jaunimo folkloro grupės „Dobilia“ vadovė Inga Petrikonienė.

Share This Post
1 komentaras
  1. Šaunuolė Aušrinė, gražus renginys.

Rašyti komentarą