Visuomenei pristatyti LEU geografų suskaitmeninti Lietuvos ežerų batimetriniai planai

batimetrinis zemelapisBatimetrinių planų skaitmeninimo projektą nuo 2010 m. vykdo Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) geografijos specialybės studentai, vadovaujami Geografijos ir turizmo katedros lektoriaus Marijaus Pilecko. Batimetriniai planai skenuojami ir skaitmeninami per GIS dalyko pratybas, rengiant kursinius ir bakalauro darbus.

Nuo 2016 m. pasirašyta bendradarbiavimo ir duomenų teikimo sutartis su VĮ „GIS-Centras“, skaitmeniniai ežerų batimetrijos duomenys viešinami „Geoportale“ (vidaus vandenų batimetrijos sluoksnis) ir mobiliojoje programėlėje „Gylis“. Šį rudenį LEU geografų parengti ir viešinami batimetrijos duomenys buvo pristatyti nacionalinėje konferencijoje „GIS švietimui 2016“. Pranešimas sulaukė didelio specialistų ir erdvinių duomenų naudotojų dėmesio.

leu geografijos studentai su M. Pilecku

Lietuvos edukologijos universiteto geografijos specialybės studentai ir lektorius M. Pileckas/leu.lt fotografija

LEU geografų suskaitmenintus batimetrinius planus galite peržiūrėti internetiniame žemėlapyje, kuris jau yra įtrauktas į rekomenduojamų Lietuvos žemėlapių portalą. Šiuo metu pateikiami 43 LEU geografų suskaitmeninti Lietuvos ežerų ir tvenkinių batimetriniai planai, bet projektas bus tęsiamas ir kasmet pildomas naujais duomenimis. 2017 m. planuojama „Maps.lt/rekomenduoja“ portale paviešinti ir batimetrijos duomenų sluoksnį (paslaugą).

Skaitmeniniai batimetrijos duomenys gali būti naudojami norint pažinti, edukuojant, žvejojant, tvarkant ežerus ir tvenkinius, atliekant mokslinius, povandeninius tyrimus.

Projekto vykdytojai specialią padėką reiškia ilgamečiam LEU dėstytojui, Gamtos tyrimų centro (GTC) Klimato ir vandens tyrimų laboratorijos vadovui doc. dr. Juliui Taminskui, kuris paskatino vykdyti šį projektą ir suteikė galimybę naudotis turimais popieriniais batimetriniais planais.

Šaltinis: leu.lt

Share This Post

Rašyti komentarą