Kodėl nyksta rusų tauta?

Rusijos vaikaiPastaraisiais metais Rusijoje rutuliojasi neįprastas reiškinys. Pasak Federacijos statistikos agentūros, šalies gyventojai susilaukia kur kas mažiau vaikų nei praėjusiais metais.

Nepaisant mėnesinių variacijų, 2017 metų statistika rodo aiškų gimstamumo mažėjimą. Skaičiuojama, kad per 11 pastarųjų mėnesių gimstamumas sumažėjo 10–15 proc. Tad kodėl šiais metais įvyko tokie kardinalūs pokyčiai?

2016 metais Rusijoje buvo užregistruoti 1 893 237 naujagimiai ir 1 887 907 mirtys. Neskaičiuojant imigrantų, Rusijos populiacija pasipildė 5 330 piliečių. Tuo metu 2017 metais šalyje užfiksuoti 1 131 543 gimimai ir 1 236 108 mirtys. Tai reiškia, jog Federacijos populiacija sumažėjo 104 565 žmonėmis. Prognozuojant tolimesnę statistiką, 2017-uosius šalis užbaigs su 1 697 000 naujagimių, 1 854 000 užregistruotų mirčių ir 157 000 mažesne populiacija.

Žinoma, kai šalies populiacija siekia 146 mln., 157 tūkst. yra sunkiai pastebimi, todėl teigti, kad valstybės demografinė padėtis atsidūrė pavojuje, būtų didelė klaida. Tačiau kodėl šie metai rusams buvo tokie nevaisingi? Nepaisant vis dar egzistuojančios didelės atskirties nuo kaimyninių Europos valstybių, šiandien fiksuojama rusų sveikatos būklė yra geresnė, o gyvenimo trukmė ilgesnė nei bet kada šalies istorijoje. Be to, panašu, kad šie rodikliai neturėtų keistis į blogąją pusę.

Teigiamos aplinkybės tik dar labiau aktualizuoja klausimą, kodėl būtent šiais metais rusai susilaukė mažiau vaikų nei anksčiau.

Vakarų sankcijos

„Foreign Policy“ tinklalapio apžvalgininkas Markas Lawrence‘as Schradas tikina, kad prie besitraukiančios Rusijos populiacijos prisidėjo Vakarų taikomos ekonominės sankcijos ir tuo pat metu pasaulį ištikusi naftos krizė.

Priežastinis ryšys yra labai aiškus ir paprastas: sankcijos pristabdė Rusijos ekonomiką, tai padidino gyventojų ekonominį nestabilumą, skurde gyvenančių piliečių procentą ir kartu atidėjo rusų planus susilaukti vaikų.

JAV ir Europos Sąjungos (ES) 2014 metais pradėtos taikyti sankcijos ir žaibiškai nukritusios Rusijos pagrindinio eksporto produkto kainos 2015 metais atsirūgo 3,7 proc. mažesniu šalies vidaus produktu, išsipūtusiu biudžeto deficitu, nuvertėjusiu rubliu ir nedarbo išaugimu. Šalies statistikos departamentas skelbia, kad 2013 metais skurde gyveno 15,5 mln. piliečių, o 2016 – net 19,8 mln. Nepaisant kasmetinių šalies prezidento Vladimiro Putino klausimų-atsakymų sesijų metu skambančių pažadų atsitiesti ir įrodyti Vakarams, ką sugeba rusai, buvęs šalies finansų ministras Aleksejus Kudrinas prognozuoja, kad tarptautinių sankcijų spaudimą patirianti šalies ekonomika ir toliau smuks. Logiška, kad niūrios ekonominės prognozės nepadrąsins rusų planuoti šeimos pagausėjimo.

Priežastis iš praeities

Staigus populiacijos rodiklių pasikeitimas gali būti susijęs su ilgalaike demografine tendencija. V. Putino vadovaujama Rusija jau kurį laiką laviruoja ant demografinės bedugnės atbrailos, tačiau dabartinis režimas – niekuo dėtas. Skaudi populiacijos žaizda atsivėrė dar prieš 25 metus, subyrėjus Sovietų Sąjungai.

1990-aisiais Boriso Jelcino valdoma šalis išgyveno kone dešimtmetį trukusią ekonominę depresiją, kurios metu mirtingumo rodikliai pasiekė nematytas aukštumas, o gimstamumo – nesijudino iš vietos. Vidutinė vyro gyvenimo trukmė buvo vos 59 metai.

Vaikai rusams tapo prabanga, kurią galėjo leisti nedaugelis, todėl 1990-aisiais šalis patyrė katastrofišką gimstamumo, o kartu ir populiacijos krizę. Prieš 27 metus susidariusi situacija šiandien pasivijo, nes anuomet gimę vaikai šiuo metu turėtų būti potencialūs tėvai, tačiau jų, šiuo metu 27 metų amžiaus grupės žmonių, yra itin mažai.

1990-ųjų krizė yra unikalus reiškinys, kai valstybės populiacija patiria neišvengiamą ilgalaikį demografijos traukimąsi. Juk šiais metais negimę vaikai koreguos populiacijos rodiklius 2050-aisias ir t. t. Tai reiškia, kad dar po 3 dešimtmečių Rusija gali nusiristi labiausiai apgyvendintų šalių reitinge ir nusileisti tokioms valstybėms kaip Filipinai ir Tanzanija.

Pastūmėjo

2015 metais Rusijos statistikos agentūra paviešino preliminarius ateinančių dvejų metų šalies populiacijos paskaičiavimus. Ataskaitoje buvo atsižvelgta į tokius svarbius faktorius, kaip gimdyti pasirengusių moterų skaičių (1990-ųjų demografinės krizės faktorius) ir šalies gimstamumo rodiklius. Agentūra pateikė standartines aukšto, vidutinio ir žemo gimstamumo prognozes. Tačiau šiandien aišku, kad su 2017-ųjų paskaičiavimais buvo stipriai prašauta.

Demografai suskaičiavo, kad 2016 metais populiacija didės daugiau kaip 108 tūkst. žmonių, o 2017 – net 492 tūkst. Kaip minėta anksčiau, Rusijos populiacija nedidės, o patirs 157 tūkst. piliečių susitraukimą.

Įdomu tai, kad demografijos ekspertų statistika dažniausiai būna tiksli. Skaičiuojama, kad ekspertų prognozės realybę atitinka 94 proc. Ypač netikėta, kai klaidinga būna trumpalaikė statistika (pvz., dvejų metų). Tačiau pastebima, jog paskaičiuota statistika išsikraipo, kai per numatytą laikotarpį valstybę paveikia tokie veiksniai kaip karas ar ekonominis nuosmukis.

M. L. Schradas įsitikinęs, kad Rusijoje prognozuota statistika su realybe taip stipriai prasilenkė dėl pašalinių faktorių.

„Trumpalaikis ir ilgalaikis statistikos sudarinėjimas yra labai panašus į orų prognozę: jei kalbama apie rytojaus orus, tai yra patikima, jei apie orus po mėnesio – vargiai. Todėl supratus, kad prognozės buvo klaidingos, reikia ieškoti priežasčių, kodėl taip įvyko“, – „Bussines Insider“ sakė M. L. Schradas, piršdamas išvadą, kad 2017 metais gimstamumo rodikliai drastiškai smuko ir dėl Vakarų sankcijų ir naftos kainų pokyčių padarytos įtakos.

Šaltinis: alfa.lt

Share This Post
1 komentaras
  1. Apie tokią “demografinę krizę” kaip Rusijoje Lietuva gali tik pasvajoti. Jei Lietuvoje nuo 1990 būtų tokios pačios demografinės tendencijos kaip Rusijoje, Lietuvoje dabar tebegyventų apie 3,5 milijono žmonių.Jei Rusijoje nuo 1990-ųjų būtų tokios pačios demografinės tendencijos, kaip Lietuvoje, Rusijoje šiuo metu gyventų tik apie 112 milijonų gyventojų.

    Beje, šiuo metu Rusijoje gyvena apie 144 milijonai gyventojų, 146 milijonus gauname tik pridėję okupuotą Krymą.

Rašyti komentarą