Ko ES šalys gali pasimokyti iš koronaviruso nualintos Italijos?

Dažnai sakoma, kad italai gerai susitvarko kritinėse situacijose, jie tikrai įpratę įveikti krizes. Per pastaruosius penkerius metus Italija stiprų žemės drebėjimą, įvairius potvynius ir milžinišką tilto griūtį miesto centre. Dabar šalį palietė koronaviruso krizė, dėl kurios jau mirė virš 2 tūkst. žmonių (kovo 17 d. duomenys).

Iš pradžių nė viena Vakarų Vyriausybė nesiėmė tokių reikšmingų priemonių: draudimas palikti namus, išskyrus dėl darbo, sveikatos ar nepaprastosios padėties; visų mokyklų ir universitetų uždarymas; uždarytos visos parduotuvės, išskyrus, maisto, vaistinės, bankai ir kioskai; uždrausti sporto renginiai, mišios ir net Italijos futbolo „Serie A“.

Nors vaizdai, kuriuose italai dainuoja ir groja iš savo balkonų, gali pasirodyti tarsi Viduržemio jūros gyventojų linksmybės, Romoje situacija išties rimta.

„Jau pranešta, kad daugiau nei 20 tūkst. žmonių palieka namus be pateisinamos priežasties, tačiau didžioji dauguma piliečių laikosi apribojimų“, – „EUobserver“ pasakoja Vyriausybės šaltinis.

„Tik užrakinimas gali sustabdyti virusą, kaip nutiko Kinijoje ir Pietų Korėjoje. Vokietija, JK ir Prancūzija turėtų vieną kartą sekti italų keliu ir užrakinti visą šalį“, – pridėjo jis.

Policijos pareigūnai ir karabinieriai ieško prasižengėlių vis tuštesnėse gatvėse ir aikštėse. Ir jei prieš kelias dienas į prekybos centrą įėjusieji su kauke traukė susirūpinusius žvilgsnius, dabar yra palyginti nedaug žmonių, kurie išdrįsta pasivaikščioti be medicininės kaukės ar bent jau veidą dengiančio šaliko.

„Šiuo metu Italijoje taikomos priemonės yra labai naudingos pandemijos ir naujojo viruso sustabdymui“, – „EUobserver“ pasakoja profesorius Giorgio Palu, vienas iš virusologijos ekspertų Europoje ir buvęs Europos virusologų draugijos prezidentas.

„Nėra jokių vakcinų ar vaistų. Tai reiškia, kad vienintelis būdas tai sustabdyti yra ribojimas. Iš Kinijos duomenų žinome, kad kiekvienas užsikrėtęs asmuo užkrečia du ar tris kitus asmenis, o tai yra dideli skaičiai“, – tęsia jis.

Anot jo, kitos nukentėjusios šalys turėtų taikyti izoliavimo priemones „ne tik kuo greičiau, bet ir visoje šalyje“.

Sausakimšos ligoninės

G. Palu teigimu, viena klaida, kurią padarė Italija, buvo ligonių „perpildymas“.

„Siekdamos sumažinti plitimą, kitos Europos šalys turėtų žmones, kurie neturi simptomų arba jaučia silpnus simptomus, laikyti namuose. Priešingu atveju ligoninės užsikimš ir taps virimo puodu. Sveikatos priežiūros personalas taip pat“, – sako jis.

Kiti medicinos šaltiniai patvirtina virusologo analizę.

Koronavirusas

Koronavirusas / AP nuotr.

Padėtis Italijos ligoninėse, ypač Lombardijoje, yra rimta: nėra pakankamai kaukių ir respiratorių. Kadangi sveikatos priežiūros darbuotojai išsekę, Italijos ligoninės ieško būdų, kaip palengvinti patiriamą stresą. Viena iš išmoktų pamokų, pavyzdžiui, atidėti visą neesminę ligoninės veiklą, pavyzdžiui, kosmetines operacijas.

Karinės ligoninės

Siekdama padėti sveikatos priežiūros sistemai, Italijos Vyriausybė paskelbė apie armijos sveikatos personalo įsikišimą ir dviejų karinių lauko ligoninių statymą. Tai beprecedentė mobilizacija Italijoje po 1945 metų.

Piliečiai taip pat patiria vis daugiau streso, ypač labiausiai nukentėjusiose vietose.

„Šiomis savaitėmis vyravo jausmas, kad gyvenimas yra pristabdytas. Ir tą minutę, kai paspausime grojimo mygtuką, niekas nebebus taip pat, kaip buvo anksčiau“, – sako Sara Boschiroli, psichologė ir psichoterapeutė.

Italijoje, taip pat Prancūzijoje, Belgijoje ar Švedijoje svarbu padėti žmonėms valdyti stresą, pavyzdžiui, per nuotolinius psichoanalitinius užsiėmimus. Taip pat labai svarbu įgyvendinti priemones, kurios finansiškai paremia piliečius.

Koronavirusas Italijoje

Koronavirusas Italijoje / AP nuotr.

Ministro pirmininko Giuseppe Conte vadovaujama Vyriausybė ruošiasi rengti svarbų ekonomikos gelbėjimo paketą, skirtą padėti šeimoms, įmonėms, namų ūkiams, mažmeninės prekybos ir laisvai samdomiems specialistams.

Keletas „EUobserver“ apklaustų ekonomistų teigia, kad Italijos ekonomika kol kas palaiko tempą, tačiau visos pramonės šakos, tokios kaip turizmas, renginių organizavimas, mažos parduotuvės, patiria sunkumų.

Mokymasis internetu

Mokyklos, universitetai ir daugelis kompanijų daugiausia dėmesio skiria e. Mokymuisi. Šios strategijos gali būti naudingos ir kitoms viruso paveiktoms Europos šalims.

„Tiems, kurie gali dirbti nuotoliniu būdu, ši situacija yra galimybė, kad ir kokia tragiška, pergalvoti gamybos procesus ir darbo eigą“, – aiškina Alessandro Rossi, Trento universiteto ekonomistas.

Koronavirusas

Koronavirusas / AP nuotr.

Nors skaitmeninė transformacija gali padėti, tai nėra stebuklinga kulka. „Tokio masto renginių metu matome, kad kenčia ir elektroninės komercijos pristatymo sistema“, – sako jis.

Gyventoja Eleonora, iš Veneto (trečias labiausiai nukentėjęs regionas po Lombardijos ir Romanijos) siunčia patarimą visoms motinoms ir tėvams Europoje: „Jūs turėtumėte gerai apsipirkti, bet ne per daug. Nereikia plėšikauti parduotuvėse, tiesiog nusipirkite būtiniausius daiktus, kad galėtumėte keletą savaičių praleisti kambaryje, taigi jums nereikės eiti kas antrą dieną apsipirkti“.

Užsiėmimai su vaikais

Moteris taip pat pataria tiems, kurie turi mažų vaikų, iš anksto nusipirkti knygų, komiksų, pieštukų.

„Nelengva dvi ar tris savaites namuose laikyti du vaikus“, – sako ji.

„Kiekvieną sekmadienį jiems padovanojant nedidelę dovanėlę, organizuojant savotišką viešnagės namuose vakarėlį, gali būti naudinga juos nuraminti“, – pataria ji.

Tai pakartoja italų mokytojai, psichologai ir pedagogai – vaikus reikia nuraminti.

Koronavirusas Ispanijoje

Koronavirusas Ispanijoje / AP nuotr.

Geras bendravimas yra svarbus ne tik vaikams, bet ir jų tėvams bei seneliams. Po painios ir prieštaringos protrūkio pradžios, Italijos valdžios institucijos išmoko pamoką apie gero bendravimo svarbą.

Tokios kampanijos, kaip #iorestoacasa („Aš lieku namie“) ir vaizdo įrašai, kuriuose rodomos išsekusios slaugytojos, – sėkmingai sutelkė visuomenę.

„Tokiais atvejais, kaip šis, turite sėkmingai perduoti krizės mastą be dramatizmo, kuris atsispindi ir žiniasklaidoje“, – sako Giorgia Bulli, Florencijos universiteto politikos mokslų tyrinėtoja ir politinės komunikacijos profesorė.

„Manau, kad taip pat svarbu priversti žmones suprasti, kad tai yra Europos krizė. Mano manymu, visos komunikacijos, susijusios su Europos valdymu, yra tos, kurios gali geriausiai veikti“, – teigia ji.

Šaltinis: lrt.lt

Share This Post

Rašyti komentarą