Šimtmečio atradimas: Australijoje mokslininkai aptiko didžiulį koralinį rifą

Šalia Didžiojo barjerinio rifo Australijos mokslininkai sako aptikę atskirą koralinį rifą, kurio aukštis – beveik penki šimtai metrų. Rifas aukštesnis nei Vilniaus televizijos bokštas, o jo ilgis – pusantro kilometro.

Didysis barjerinis rifas

Netoli Didžiojo barjerinio rifo Australijos mokslininkų ekspedicija aptiko beveik pusę kilometro į viršų po vandeniu besistiebiantį koralinį rifą. Aukščiu jis lenkia ne tik Vilniaus televizijos bokštą.

„Rifo pagrindas yra maždaug pusantro kilometro ilgio. Jo aukštis – beveik penki šimtai metrų. Taigi kur kas daugiau nei Sidnėjaus televizijos bokštas, Eifelio bokštas ir net „Empire State“ dangoraižis Niujorke. Visi šie statiniai palyginti su rifu atrodytų mažiukai“, – sako ekspedicijos vadovas Robin Beaman.

Durklo formos rifas nuo Didžiojo barjerinio rifo nutolęs maždaug šešis kilometrus į šiaurę. Tai pirmas toks atradimas per daugiau nei 120 metų.

„Yra septyni gerai išstudijuoti atskiri rifai, visų jų žemėlapis nubraižytas dar 19 amžiaus pabaigoje. Bet kol mes neatradome, nebuvo nė užuominos, kad egzistuoja dar ir šis penkių šimtu metrų aukščio rifas“, – tikina R. Beaman.

Atrastas rifas – įvairiaspalvis, turi klestinčią žuvų populiaciją ir sveiką ekosistemą. Nėra ženklų, kad jį būtų pažeidęs koralų blukimo reiškinys, siejamas su klimato kaita, arba rifas jau spėjo atsigauti.

Skaičiuojama, kad per tris dešimtmečius dėl per šilto vandens išbluko ir žuvo pusė koralų Didžiajame barjeriniame rife. Vokietijos dydžio gamtos stebuklas yra įtrauktas į UNSECO saugomo paveldo sąrašą.

Šaltinis: lrt.lt

Share This Post

Rašyti komentarą