Aplinkosaugos olimpiadoje septintokams ir aštuntokams – žemės išteklių tema

Aplinkosaugos temoms aštrėjant ir vis garsiau apie tai kalbant visame pasaulyje, mūsų planetai šiandien aktualūs klausimai neaplenkia ir Lietuvos mokyklų. 2021 m. lapkričio 18 dieną nuotoliniu būdu surengta Nacionalinė aplinkosaugos olimpiada 7 ir 8 klasių moksleiviams patvirtino: mokiniams šios temos svarbios, prie to nuoširdžiai prisidedant ir geografijos mokytojams, kurių misija šiandien kalbėti apie planetai tenkančius iššūkius.

Šiemet įvykusi Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) organizuojama Nacionalinė aplinkosaugos olimpiada ne tik buvo gera proga moksleiviams pasitikrinti savo žinias apie iškastinių Žemės išteklių problematiką, bet ir pademonstravo augantį dalyvaujančių mokyklų ir mokinių skaičių bei didžiąja dalimi puikų dalyvių pasiruošimą.

Aštuntojoje Nacionalinėje aplinkosaugos olimpiadoje dalyvavo 2152 mokiniai iš 159 Lietuvos mokyklų (pernai – 1628 dalyvių iš 142 mokyklų). Į visus 30 klausimų teisingai atsakė ir po 100 balų surinko 6 mokiniai, o greičiausiai į juos atsakyti pavyko Vilniaus Šv. Kristoforo progimnazijos aštuntokei Elzei Karanauskaitei. Ji tai atliko vos po 13 minučių ir 47 sekundžių! Sveikiname!

EPA inicijuotos olimpiados 7 ir 8 klasių moksleiviams partneriai nuo pat pirmojo renginio yra Lietuvos geografijos mokytojų asociacija ir  Kauno technologijos universiteto bendruomenė.  Klausimyną olimpiadai rengiantiems geografams tenka nemenka užduotis, kad klausimai būtų ne tik aktualūs, bet ir įdomūs, kuriantys įsimenančią informaciją bei ilgam išliekantį supratimą apie svarbią problematiką.

Šių metų Nacionalinės aplinkosaugos olimpiados pagrindinė tema buvo elektronikos gaminiams reikalingi iškastiniai ištekliai bei tvarus jų naudojimas, pabrėžiant, kaip svarbu yra atsakingai šalinti bei perdirbti elektronikos atliekas, atgaunant ribotus žemės išteklius. Nacionalinės aplinkosaugos olimpiados ambasadore šiemet buvo pasaulio ir olimpinė čempionė, Lietuvos penkiakovininkė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė. Jos įžvalgas apie aplinkosaugą Lietuvos geografijos mokytojų asociacija panaudojo, sudarant šių metų EPA olimpiados klausimyną.

Šių metų olimpiados laimėtoja pelnė savo klasei nuotolinį susitikimą su garsia sportininke – L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė pasidalins savo įžvalgomis apie savo kelią į sportines aukštumas, kelionių patirtį, atsakingumo ir kitų charakterio savybių svarbą įvairių lygmenų sėkmei.

Apie visų olimpiadoje dalyvavusių mokyklų rezultatus galite sužinoti interneto svetainėje https://aplinkosauga.vma.lm.lt/.

Share This Post

Rašyti komentarą