Auksas ir bronza 8-oje Baltijos šalių geografijos olimpiadoje Kaune

Birželio 27 – liepos 1 d. Kaune vyko 8-oji Baltijos šalių geografijos olimpiada. Tai jau antroji tokia olimpiada mūsų šalyje. Pirmoji vyko 2017 metais Klaipėdoje. 

Šioje olimpiadoje paprastai dalyvauja šešios valstybės: Estija, Latvija, Lietuva, Lenkija, Rusija ir Baltarusija. Dėl suprantamų priežasčių šiais metais olimpiada vyko be dviejų valstybių dalyvavimo. 

Olimpiados centru tapo Kaunas, konferencijų viešbutis VICTORIA. Į olimpiadą atvyko 32 mokiniai, lydimi komandų vadovų.

Olimpiadą finansavo Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, jo darbuotojai rūpinosi svečių ir mūsų komandos apgyvendinimu, maitinimu, Lietuvos geografijos mokytojų asociacija organizavmo užduočių parengimą, užduočių vykdymą, užduočių vertinimą, rūpinosi mūsų komandos paruošimu.   

Mokiniai rungėsi trijose rungtyse. 

Written respone test (liet. Teorinės užduotys). Jų buvo penkios: Pasaulinis vandenynas / Lioso plynaukštė / Prekybos centrų geografija Europoje / Turizmo kaita / Greitųjų traukinių geografija. 

Fieldwork (liet. Aplinkos tyrimai). Jų buvo trys: vienas apėmė Nemuno salą ir driekėsi Kauno naujamiesčio gatvėmis. Antrasis nusidriekė Jiesios kraštovaizdžio draustinio takais. Trečiasis apėmė Aleksoto kalvos kvartalą su įspūdingu vaizdu į Kauno senamiestį. Šiose užduotyse, kurių bendra trukmė sudarė apie aštuonias valandas, mokiniams teko atlikti daug užduočių aplinkoje: kartografuoti teritoriją, sudaryti profilius, atlikti stebėjimus, skaičiavimus, matavimus, prognozuoti, sukurti viziją ir ją pagrįsti, kt.   

Multimedia quiz (liet. Vaizdinė užduotis). Ją sudarė 40 įvairaus sudėtingumo klausimų su pasirenkamaisiais atsakymais.   

Pasibaigus užduotims, visi mokiniai ir mokytojai vyko į vienos dienos pažintinę ekskursiją. Mokiniai aplankė Pažaislio vienuolyną, Rumšiškių etnografijos muziejų, žavėjosi Kauno marių vaizdais nuo Mergakalnio ir stebėjo Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės infrastruktūrą, lipo į Birštono apžvalgos bokštą ir susipažino su Birštonu, grožėjosi Nemuno vingiais ir gražia Lietuvos hamta.       

Įvertinus darbus ir susimavus rezultatus, paaiškėjo, kad net šeši mūsų komandos nariai laimėjo medalius. 

Aukso medalį pelnė

Rimantas Stanaitis, Vilniaus licėjus, mokytoja Jolita Milaknienė 

Bronzos medalį pelnė

Ugnius Žagarys, Kauno technologijos universiteto gimnazija, Akvilė Kamarauskaitė

Rokas Baltrušaitis, Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazija, Greta Žostautaitė

Laurynas Korsakas, Vilniaus licėjus, mokytoja Jolita Milaknienė 

Tomas Jakubauskas, Palangos senoji gimnazija, Nerijus Vaišvilas

Pijus Mačiulis, Vilniaus licėjus, Linoreta Vasilevičienė 

Kiti Lietuvos komandos nariai – Rokas Bagdonas iš Kauno jėzuitų gimnazijos (mokyt. Loreta Latvienė) ir Mūza Svetickaitė iš Palangos senosios gimnazijos (mokyt. Nerijus Vaišvilas) parodė gerą rezultatą ir liko prie pat medalių ribos.

8-os Baltijos šalių geografijos olimpiados organizacinis komitetas

ir Lietuvos komandos vadovai

Rytas Šalna, Angelė Pakamorienė, Teklė Songulija-Tkačenko, Gabija Vasiliauskaitė, Julius Nikolajevas, Loreta Latvienė, Valentinas Padriezas, Tomas Sinkevičius 

Share This Post
1 komentaras
  1. Sveikinu, džiaugiuosi .Šaunuoliai .Lietuvos vardas skamba dėka jūsų ir jūsų vadovų nuoseklaus darbo. Geros vasaros ir poilsio po puikaus ir sunkaus darbo. A.Staselė

Rašyti komentarą