Istorinis finišas – keturis mėnesius trukusią odisėją per Atlantą baigęs A. Valujavičius pasiekė Majamį

Ankstų gruodžio 26 dienos rytą iš Ispanijos uosto Ayamontės mieste istorinę kelionę irkline valtimi per Atlanto vandenyną pradėjęs keliautojas Aurimas Valujavičius po 121 kelionės dienos pasiekė Majamį ir tapo tik trečiuoju tokį maršrutą įveikusiu žmogumi pasaulyje.

Aurimas Valujavičius / V. Dranginio nuotr.

Keliautojas pavojingiausios ir sunkiausios savo kelionės finišą pasiekė „Castle Harbor“ uoste, kur jo laukė artimiausi šeimos nariai, gausus gerbėjų būrys, žurnalistai.

Išlipęs į krantą irkluotojas pripažino, kad jaučiasi gerai, o labiausiai norėtų atsigerti. Pasak A. Valujavičiaus, ši ji kelionė įrodo, kad kiekvienas gali įgyvendinti savo svajones.

„Nes tai – unikalu. Čia yra vienintelė kelionė ne tik man, bet ir visai Lietuvai. Aš neįsivaizduoju gražesnio ir didingesnio Dariaus ir Girėno skrydžio per Atlantą pagerbimo. Mesti sau tokį iššūkį yra labai stipru. Vis dėlto aš įsivaizduoju momentą po visko, kai galėsiu sakyti, kad vienas perplaukiau Atlantą. Neturėsiu nieko įrodinėti nei sau, nei kitiems. Tai yra visiška 9-oji mano gyvenimo simfonija.

Kiek daug žmogus gali pasiekti? Aš manau, kad būtent čia yra beveik ta viršūnėlė. Noriu palikti pėdsaką Lietuvos istorijoje. Noriu, kad artimieji, draugai ir jų vaikai žinotų, kad kažkada toks dėdė Aurimas vienas perplaukė Atlanto vandenyną. Žinojimas, kad galiu tapti istorijos dalimi, palikti pėdsaką po savęs, man labai patinka. Noriu visavertiškai nugyventi savo gyvenimą, kuris yra tik vienas“, – dar 2022-ųjų metų liepos mėnesį LRT.lt paklaustas, kodėl užsimanė perplaukti Atlantą kalbėjo A. Valujavičius.

Prieš kelionės startą ir jau irkluojant vandenyne A. Valujavičius taip pat ne kartą minėjo, kad jo tikslas yra ne tik įveikti šį maršrutą, bet ir pagerinti pasaulio rekordą, kuris buvo 111 dienų. Tą padaryti jam sutrukdė nepalankūs vėjai, koregavę ir irklavimo kryptį, ir greitį.

Nepaisant to, kelionė buvo sėkminga, o jos metu visos Lietuvos dėmesio centre atsidūręs keliautojas ne vien tik irklavo, bet ir žvejojo, išvydo nuostabią vandenyno gyvūniją, kovėsi su gamtos stichijomis ir nuolatos džiugino savo sekėjus įvairiais vaizdo įrašais.

Aurimas Valujavičius / A. Valujavičiaus nuotr.

Tiesa, A. Valujavičius finišuoti buvo suplanavęs jau praėjusį savaitgalį, tačiau ir šiuos planus pakoregavo gamtos stichijos. Visiškai priartėjus prie Šiaurės Amerikos žemyno krantų paaiškėjo, kad Golfo srovė yra itin galinga. Ji keliautoją nešė šiaurės kryptimi ir neleido greičiau, kaip buvo suplanuota, baigti maršruto.

Paskutinėmis kelionės dienomis A. Valujavičius irklavo beveik be poilsio. Kaip teigė pats – be sustojimo teko irkluoti net 20 valandų, jausti didžiulį nuovargį.

Kaunietis šia kelione siekė paminėti 90-ąsias S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio metines, bei tapti pirmuoju tokią kelionę įgyvendinusiu lietuviu.

Istorinį plaukimą per Atlantą ir pasiruošimą jam keliautojas užfiksavo vaizdo kameromis. Grįžęs į Lietuvą, A. Valujavičius sukauptą medžiagą perduos montažo režisieriui ir garso prodiuseriui, kad būtų pradėti dokumentinio filmo kūrimo darbai. Jo premjera Lietuvos kino teatruose numatyta 2024-ųjų sausio mėn.

Šaltinis: lrt.lt

Share This Post

Rašyti komentarą