Valdovų rūmuose įvyko 2023 metų taptautinių olimpiadų dalyvių ir laimėtojų pagerbimo šventė

Gruodžio 19 dieną, Valdovų rūmuose vyko tarptautinėse olimpiadose ir konkurs   uose Lietuvai atstovavusių mokinių bei juos rengusių mokytojų, komandų vadovų pagerbimo šventė.

 

 

2023-ieji lietuviams išties buvo dosnūs: iškovoti 4 aukso, 20 sidabro, 31 bronzos medalis ir 9 pagyrimo raštai.

Renginyje sveikinimo ir padėkos žodžius tarė Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas, Lietuvos neformaliojo švietimo agentūros direktorius Valdas Jankauskas, Ministrės Pirmininkės patarėja Aistė Kairienė. Nugalėtojai apdovanoti ypatingais prizais.

Tarptautinio jaunių gamtos mokslų iššūkio pirmosios vietos, Tarptautinės žemės mokslų olimpiados aukso medalio, komandinio sidabro medalio ir Tarptautinės astronomijos ir astrofizikos olimpiados pagyrimo rašto laimėtojas Klaipėdos licėjaus mokinys Emilijus Latakas sako, kad jam olimpiados padeda ugdytis ištvermę, atsakomybę ir nuolat skatina tobulėti.

„Man olimpiada – tai savęs išbandymas, psichologinės ir fizinės ištvermės patikrinimas, veiksnys, skatinantis nuolat tobulėti. Jaunam žmogui olimpiada yra ta vieta, kurioje jis gali pasitikrinti savo ilgai kauptų ir atkaklaus darbo dėka įgytų žinių kraitį. Vieta, kur jis gali realiai šias žinias pritaikyti ir remdamasis jomis rasti kūrybišką, naujovišką požiūrį į pasaulį. Galiausiai, galime būti tarp bendraminčių, kryptingai žengiančių pažinimo keliu. Dalyvaudami olimpiadose jaučiame atsakomybę ir pareigą pasirodyti kuo geriau, duoti grįžtamąjį ryšį daug pastangų ir laiko į mus investavusiems mokytojams ir tėvams“, – teigia E. Latakas.

Dosniausi metai buvo jauniesiems geografams. Jie pasižymėjo net trijose tarptautinėse olimpiadose: pelnė net du aukso medalius, taip pat šešis sidabro bei septynis bronzos. Puikių rezultatų pasiekė Žemės mokslų olimpiadoje Lietuvai atstovavusi komanda. Tarptautinėje jaunių gamtos mokslų olimpiadoje Lietuvos mokiniai buvo apdovanoti dviem sidabro ir keturiais bronzos medaliais.

Tarptautiniuose renginiuose šiemet sekėsi ir jauniesiems fizikams, kurie grįžo su vienu aukso, trimis sidabro bei bronzos medaliais, vienu pagyrimo raštu.

Chemijos olimpiadose taip pat buvo pelnyti medaliai: vienas sidabro ir trys bronzos.

Na o jaunieji matematikai, sudalyvavę trijose tarptautinėse olimpiadose, buvo apdovanoti vienu sidabro, vienu bronzos medaliu, keturiais pagyrimo raštais bei trečiąja komandine vieta.

Ne ką prasčiau pasirodyta ir informatikos olimpiadose, čia pelnyti vienas sidabro ir keturi bronzos medaliai.

Astronomijos ir astrofizikos olimpiadoje Lietuvos atstovai iškovojo vieną bronzos medalį ir du pagyrimo raštus, o praktinėje gamtos mokslų olimpiadoje – komandinį sidabro medalį.

Nuotoliniu būdu vykusiame Tarptautiniame jaunių gamtos mokslų iššūkyje lietuviai pasirodė verti šešių prizinių vietų: pirmosios, trijų antrųjų ir trečiosios.

Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurse puikiai įvertinta Lietuvos atstovė apdovanota specialiuoju chemijos bendrijos prizu.

Lietuvos mokiniai neblogai pasirodė ir užsienio kalbų olimpiadose – tarptautinėje lenkų kalbos olimpiadoje buvo pelnyta antroji vieta, o Baltijos šalių prancūzų kalbos olimpiadoje – komandinės pirmoji, antroji bei trečioji vietos.

Lietuvos mokiniai taip pat dalyvavo ir buvo įvertinti filosofijos, vokiečių kalbos olimpiadose, Pasaulio individualių debatų ir oratorinio meno čempionate ir Pasaulinio komandinių debatų čempionate.

 

LINEŠA informacija 

Share This Post

Rašyti komentarą