Viską savo kelyje naikinantys uraganai tampa nauja baisia realybe: mokslininkai ragina įvesti 6 kategoriją

Vien per pastaruosius dešimt metų uraganai ir taifūnai tapo tokie galingi ir savo kelyje viską niokojantys, jog nebeužtenka įprasto 1-5 kategorijos vertinimo, sako mokslininkai.

Uraganas/Foto: Scanpix

Naujausioje studijoje teigiama, kad reikalinga nauja 6 kategorija, kuri tiksliau atspindėtų uraganų intensyvumą. Tyrimas publikuotas vasario 5 dieną mokslo žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Remiantis dabartine NOAA Safyro-Simpsono uraganų vėjo stiprumo skale (Saffir-Simpson Hurricane Wind Scale), šie klimato reiškiniai skirstomi į kategorijas nuo 1 iki 5 pagal didžiausią pastovų vėjo greitį.

Uraganas, kurio vėjo greitis viršija 252 km/h ir daugiau patenka į 5 kategoriją. Tad į kokią kategoriją turėtų patekti 2015 metais Šiaurės Amerikoje praūžęs uraganas, kurio vėjo greitis siekė 346 km/h?

Uraganas. Taifūnas.
Uraganas. Taifūnas. FOTO: Scanpix

Pavyzdžiui, 5 kategorijos uragano vėjas yra toks stiprus, kad savo kelyje niokoja viską – verčia medžius, elektros stulpus, griauna namus ir t.t. Praūžus tokiam uraganui, teritorijos tampa netinkamomis gyventi ištisus mėnesius, uragano metu padaroma milžiniška materialinė žala, neretai žūva ar būna sunkiai sužalojami žmonės.

Dabar mokslininkai teigia, jog reikia naujos kategorijos uraganams vertinti, kadangi vos per dešimtmetį mažiausiai 5 uraganai ir taifūnai (uraganas „Patricija“ ir taifūnai „Meranti“, „Goni“,„Haiyan“, „Surigae“) pasiekė hipotetinę 6 kategoriją – t.y. 309 km/h vėjo greitį.

Uraganų vėjo greitis ir skalės. J. Kossin / M. Wehner/https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.2308901121 iliustr.
Uraganų vėjo greitis ir skalės. J. Kossin / M. Wehner/https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.2308901121 iliustr. FOTO: Scanpix
Uraganas. Taifūnas.
Uraganas. Taifūnas. FOTO: Scanpix

Mokslininkai skaičiuoja, kad dėl klimato kaitos visame pasaulyje audros, uraganai ir taifūnai tik stiprės, o netolimoje ateityje dar ir dažnės, rašo portalas „IFLScience“.

„Dėl antropogeninio visuotinio atšilimo padidėjo paviršinė vandenyno ir troposferos oro temperatūra tuose regionuose, kuriuose formuojasi atogrąžų ciklonai. Dėl to […] padidėja šių audrų termodinaminis potencialus vėjo intensyvumas“, – tyrimo išvadose teigia Michaelis Wehneris iš Lawrence’o Berkeley nacionalinės laboratorijos Kalifornijoje ir Jamesas P. Kossinas iš Viskonsino-Medisono universiteto.

Uraganas. Taifūnas.
Uraganas. Taifūnas. FOTO: Scanpix

Kaip rašo „The Guardian“, mokslininkai nustatė, kad per pastaruosius keturis dešimtmečius iš kosmoso palydovais buvo fiksuojamas pastebimas uraganų stiprėjimas.

Anot tyrimo autorių, šylantys vandenynai suteikia papildomos energijos, dėl to uraganai stiprėja, o prie to prisideda ir šiltesnė, drėgmės prisotinta atmosfera.

Uraganas. Taifūnas.
Uraganas. Taifūnas. FOTO: Scanpix

M. Wehnerio teigimu, Safyro-Simpsono skalė yra netobulas uraganų keliamo pavojaus žmonėms matas, todėl įvestas 6 kategorijos uragano stiprumo vertinimas išryškins gresiantį pavojų, kurį kelia klimato krizė. „Mūsų pagrindinis tikslas – didinti informuotumą apie tai, kad klimato kaita daro įtaką stipriausioms audroms“, – sakė M. Wehneris.

Uraganas. Taifūnas.
Uraganas. Taifūnas. FOTO: Scanpix

Šaltinis: delfi.lt

Share This Post

Rašyti komentarą