Lietuvos moksleiviai pirmieji 10-oje Baltijos šalių geografijos olimpiadoje

Lietuvos jaunių komanda pasiekė įspūdingų rezultatų jubiliejinėje 10-oje Baltijos šalių geografijos olimpiadoje, kuri birželio 25-29 dienomis vyko Lenkijos mieste Torunėje.
 
Olimpiadoje dalyvavo net 32 moksleiviai iš Lietuvos, Estijos, Latvijos, bei Lenkijos. Lietuvos komanda iškovojo net du aukso ir tris sidabro medalius bei užėmė pirmą vietą komandinėje šalių įskaitoje.
 
Aukso medalius pelnė
Tomas Jakubauskas (Palangos senoji gimnazija),
Ugnius Vilimas (Vilniaus licėjus).
 
Sidabro medalius iškovojo
Mykolas Petrauskas (Klaipėdos licėjus),
Tomas Valiūnas (Viešoji įstaiga Pranciškonų gimnazija),
Rokas Bagdonas (Kauno jėzuitų gimnazija).
 
Olimpiadoje taip pat dalyvavo Jokūbas Gudaitis (Palangos senoji gimnazija), Lukrecija Matulevičiūtė (Vilniaus licėjus) ir Darja Štangej (Plungės „Saulės“ gimnazija). 
 
Olimpiados metu dalyviai sprendė teorines užduotis apie dykumėjimą Patagonijoje, karstinius procesus, palmių aliejaus vartojimą, vandenilio ekonomiką ir susijusius iššūkius, dirvožemio struktūrą bei geležies rūdos tarptautinę prekybą.
Taip pat atliko praktines užduotis Torunės uoste, Vyslos žemupio slėnyje ir jo dešiniajame šlaite esančiame Kulmo mieste bei sprendė iš įvairiausių klausimų sudarytą multimedijos testą.
Moksleiviai sprendė ne tik užduotis, bet ir turėjo progą susidraugauti su bendraamžiais iš kitų šalių bei susipažinti su pačiu Torunės miestu ir į UNESCO įtrauktu jo senamiesčiu, paplaukioti tradiciniu laivu Vyslos upe, sudalyvauti Torunės pierniki dirbtuvėse bei kartu su Lenkijos komandos vadovais patyrinėti Varšuvos miestą. 
 
Olimpiadoje dalyvavusių jaunųjų geografų aštuntukas buvo atrinktas, remiantis kelių šiais mokslo metais vykusių geografijos rajoninių ir nacionalinių olimpiadų rezultatais. Visi mokiniai birželio mėnesį dalyvavo pasirengimo tarptautinėms olimpiadoms stovykloje, kurioje mokinius mokė ir konsultavo geografų ir alumnų komanda: Rytas Šalna, Edgaras Zaboras, Gabija Vasiliauskaitė, Angelė Pakamorienė, bei vyko intensyvus pasiruošimas būsimoms olimpiadoms. Moksleivių komandą į olimpiadą lydėjo geografijos olimpiadų alumnai Edgaras Zaboras ir Gabija Vasiliauskaitė.
 
Simboliška, kad komandos išvyką vainikavo skrydžio iš Varšuvos į Vilnių lėktuvo kapitono sveikinimas Lietuvos geografų olimpiadininkams.
Džiaugiamės puikiais moksleivių pasiekimais bei linkime sėkmės Tomui Jakubauskui, Mykolui Petrauskui, Rokui Bagdonui bei Jokūbui Gudaičiui, dalyvausiantiems būsimoje 20-oje tarptautinėje geografijos olimpiadoje Dubline!
 


Komandos vadovai Edgaras Zaboras ir Gabija Vasiliauskaitė 

Share This Post

Rašyti komentarą