Prie Naujosios Zelandijos rasta 100 naujų vandenyno gelmėse besislepiančių gyvūnų rūšių

Mokslininkai mano, kad iki šiol rasta tik vos daugiau nei 10 proc. jūrose gyvenančių gyvūnų, tačiau šis skaičius intensyviai didėja. Ekspedicijoje į mažai tyrinėtą Bounty įdubą prie Naujosios Zelandijos krantų dalyvavę mokslininkai aptiko apie 100 naujų ir potencialiai naujų vandenyno gyventojų rūšių, skelbia AP.

Potencialiai nauja kalmarų rūšis / „Ocean Census“ / AP nuotr.

NIWA (Nacionalinio vandens ir atmosferos tyrimų instituto) ir „Te Papa Tongarewa“ muziejaus Naujojoje Zelandijoje mokslininkai, bendradarbiaudami su ekspertais iš Jungtinės Karalystės ir Australijos, surinkto beveik 1800 mėginių iš 4800 m gylio Bounty įdubos, besidriekiančios maždaug 800 km.

Ekspedicijai vadovavęs „Ocean Census“ mokslo direktorius profesorius Alexas Rogersas sako, kad jį sužavėjo atrastų gyvybės formų biologinė įvairovė.

Potencialiai nauja moliuskų rūšis

Potencialiai nauja moliuskų rūšis / „Ocean Census“ / AP nuotr.

„Panašu, kad pavyko surinkti didelį naujų, dar neatrastų rūšių derlių, – džiaugiasi jis. – Ištyrę visus pavyzdžius tikrai dokumentuosime daugiau nei 100 naujų rūšių. Tačiau mane iš tiesų nustebino tai, kad tai pasakytina ir apie tokius gyvūnus kaip žuvys – manome, kad turime tris naujas žuvų rūšis.“

Nauja žuvų rūšis

Nauja žuvų rūšis / „Ocean Census“ / AP nuotr.

Neįvardytas mįslingas radinys

Neįvardytas mįslingas radinys / „Ocean Census“ / AP nuotr.

Vienos iš ekspedicijos vadovių, NIWA jūrų biologės Sadie Mills teigimu, ekspedicija parodė, jog Bounty įduboje bujoja gyvybė.

„Keliavome į daugybę skirtingų buveinių ir atradome daugybę naujų rūšių – nuo žuvų iki sraigių, nuo koralų iki holoturijų (jūrų agurkų – LRT) – tikrai įdomių rūšių, kurios bus naujos mokslui, – aiškina ji. – „Ocean Census“ suteikė mums galimybę ištirti Naująja Zelandiją supančios jūros dugno giluminę sritį, apie kurią anksčiau mažai žinojome, ypač turint omenyje ten gyvenančią fauną.“

Potencialiai nauja koralų rūšis

Potencialiai nauja koralų rūšis / „Ocean Census“ / AP nuotr.

Potencialiai nauja krevečių rūšis

Potencialiai nauja krevečių rūšis / „Ocean Census“ / AP nuotr.

Siekdami klasifikuoti radinius, įvairių šalių mokslininkai renkasi į taksonomijos seminarus NIWA ir „Te Papa Tongarewa“ muziejuje Naujojoje Zelandijoje. Per ateinantį mėnesį jie tikisi surūšiuoti ir aprašyti surinktus egzempliorius, kad juos būtų galima įtraukti į bendrą Naujosios Zelandijos jūrų biologinės įvairovės vaizdą.

Potencialiai nauja koralų rūšis

Potencialiai nauja koralų rūšis / „Ocean Census“ / AP nuotr.

Iki šiol nustatyta dešimtys moliuskų, trys žuvų, viena krevečių rūšis, taip pat nauja koralų gentis.

Šaltinis: lrt.lt

Share This Post

Rašyti komentarą