Užfiksuotas galimai naujas atmosferos slėgio rekordas Žemėje

Ypač šaltas aukšto slėgio kupolas rytinėje Azijoje pasiekė aukščiausius kada nors Žemės planetoje fiksuotus barometrinius slėgio rodmenis.

Antradienį, 7 val. ryto vietos laiku, vidutinis jūros lygio slėgis Tsetsen-Uul, Mongolijoje, pakilo iki 1094,3 hPa. Aukštą slėgį lydėjo kaulus smelkianti –45,5 laipsnių temperatūra.

Slėgio rodmenys Tsetsen-Uul, viršiję 1089,4 hPa, stebėti Tosontsengel, taip pat Mongolijoje, 2004 metų gruodžio 30 d., Pasaulio meteorologijos organizacijos vertinimu, tai yra pasaulio slėgio rekordas, aukščiui, kuris viršija 750 metrų. Tosontsengel yra įsikūręs 1725 metrų, o Tsetsen-Uul 1928 metrų aukštyje.

Kelios kitos stotys netoli Tsetsen-Uul pranešė apie ekstremaliai aukštas slėgio reikšmes, tarp kurių ir 1091,9 hPa Tosontsengel.

23f20b16.jpg © PivotalWeather 

Slėgis yra oro svorio matavimas virš tam tikros vietovės. Aukštas slėgis lemia oro leidimąsi ir ramias orų sąlygas, tuo tarpu žemas slėgis yra siejamos su oro kilimu ir audringomis sąlygomis.

Pasaulio meteorologijos organizacija aukšto slėgio rekordams palaiko dvi aukščio kategorijas, nes egzistuoja tam tikri neapibrėžtumai formulėse, kurios naudojamos konvertuojant oro slėgio matavimus didelio aukščio stotyse į jūros lygmens atitikmenis.

Oro slėgis įprastai krenta kopiant į aukštumas. Norint parengti orų žemėlapius, atvaizduojančius orų bruožų pokyčius ir tekėjimą, o ne aukščio poveikį, lokaliai stebimi rodmenys paprastai yra  konvertuojami į vidutines jūros lygio slėgio reikšmes.

Aukščiuose, esančiuose žemiau 750 metrų, dabartinė rekordo titulo savininkė yra Agata, Rusijoje, kur 1968 metų gruodžio 31 d. didžiulio aukšto slėgio kupolo centre buvo fiksuotas 1083,8 hPa slėgis.

Galimo rekordo vertinimas

Randy Cerveny, Arizonos valstijos universiteto profesorius, koordinuojantis Pasaulio meteorologijos organizacijos ekstremalių klimato reiškinių vertinimą, „Capital Weather Gang“ adresuotame elektroniniame laiške sakė, kad agentūra analizuos potencialų Mongolijoje įvykusį rekordą.

Esminis faktorius, anot Cerveny, bus technika, naudojama konvertuojant rodmenis į vidutinį slėgį jūros lygyje. Neatskiriamas iššūkis yra būtinybė numanyti kokia šilta ar šalta būtų „tikroji“ atmosfera  įsivaizduojamame sluoksnyje tarp stoties ir jūros lygio.

Visame pasaulyje buvo naudojama mažiausiai 15 skirtingų metodų ir nėra jokio globalaus standarto.

–49,9 laipsnių paviršiaus temperatūra Tsetsen-Uul buvo artima –44,8 laipsnių rodmenims, siejamiems su 2004 metų Tosontsengel rekordu. Šis panašumas reiškia, kad rekordas yra bent jau tikėtinas.

Tsetsen-Ull apylinkės / Mongoliaguide nuotr.

Klimatologė Blair Trewin iš Australijos meteorologijos biuro teigia, kad jei panašūs metodai būtų naudojami Antarktidoje, tuomet čia galėtumėte sulaukti dar įspūdingesnių verčių.

Ekspertų grupė šią dilemą pripažino savo darbe apie Pasaulio meteorologijos organizacijos dabartinio didelio aukščio rekordo, 2004 metais fiksuoto Tosontsengel, patvirtinimą.

Tyrime pažymima, kad „stiprios paviršiaus inversijos ir ekstremaliai šaltos paviršiaus temperatūros gali pasireikšti daugelyje pasaulio vietų. Ar dėl to šios sąlygos negaliojančiais paverčia visus (jūros lygio slėgio) skaičiavimus šiose sąlygose?“

Kitas įspūdingas slėgio rekordas šiais metais buvo fiksuotas sausio 19–20 d. vidurnaktį, kuomet Londono Hitrou (Heathrow) oro uoste slėgis pasiekė  1049,6 hPa, kas yra didžiausia reikšmė Londono regionui per daugiau nei 300 metų stebėjimų istoriją.

Kadangi Hitrou yra įsikūręs mažiau nei 100 pėdų virš jūros lygio, dėl to jo slėgio rodmenims daromas tik minimalus aukščio poveikis.

Šaltinis: gismeteo.lt 

Share This Post

Rašyti komentarą