Antarktidoje – įspūdingas, tačiau nerimą keliantis Rusijos laimikis

Rusija Antarktidos teritorijoje, į kurią pretenzijas reiškia Jungtinė Karalystė, aptiko didžiulius naftos išteklius. Tai – 511 mlrd. barelių naftos, kas prilygsta maždaug 10 kartų didesnei naftos gavybai Šiaurės jūroje per pastaruosius 50 metų.

Antarktida/wikimedia

Tokią naujieną skelbia „newsweek.com“, remdamasis Jungtinės Karalystės Bendruomenių Rūmų Aplinkos audito komitetui (EAC) pateiktais įrodymais.

Šį telkinį aptiko Rusijos mokslinių tyrimų laivai Vedelio jūroje, kuri pakliūva tarp Jungtinės Karalystės pretenzijų dėl Antarktidos teritorijos.

Nors Rusija neturi teritorinių pretenzijų Antarktidoje, pastaraisiais metais kaip JAV ir Kinija vykdo įvairias mokslines kampanijas, palaipsniui didina savo buvimą regione ir nuo 1957 m. šioje teritorijoje įkūrė penkias mokslinių tyrimų stotis.

Tačiau dabar susirūpinimą kelia tai, kad Rusija bando įtvirtinti savo įtaką šiame regione ne tik moksliniais tyrimais, bet ir kitomis priemonėmis.

1959 m. gruodžio 1 d. pasirašyta Antarktidos sutartis, kurioje teigiama, kad teritorija nepriklauso nė vienai valstybei. Regionas įvardijamas kaip taikai ir mokslui skirtas žemynas, o tai reiškia, kad bet kokia naftos gavyba šiame regione draudžiama.

Tačiau dabar specialistai tvirtina, kad Rusija gali žvalgyti Antarktidą ieškodama naftos ir dujų ir tyrinėti žemyną kariniais tikslais, taip pažeisdama minėtą Antarktidos sutartį.

Jungtinės Karalystės Karališkojo Holovėjaus koledžo geopolitikos profesorius Klausas Doddsas teigia, kad po Rusijos invazijos į Ukrainą „plačiai susirūpinta“, jog blogėjantys Maskvos santykiai su Vakarų pasauliu „sukels strateginę konkurenciją“ tarp šalių, kuri „dar labiau išryškės Antarktidoje“.

Pavyzdžiui, Rusija ir Kinija 2022 m. blokavo kitų Antarktidos sutarties šalių bandymus išplėsti Antarktidoje saugomas jūrų teritorijas.

Tiesa, politikas Davidas Rutley nesutiko su teiginiais, kad Rusijos veiksmai prilygsta Atlanto sutarties pažeidimui, ir paminėjo, kad šalis „neseniai dar kartą patvirtino savo įsipareigojimą laikytis pagrindinių sutarties elementų“, pridurdamas, kad Rusija ne kartą patikino, jog jos atliekami tyrimai atliekami „tik moksliniais tikslais“.

Teritorines pretenzijas į Antarktidą reiškia septynios šalys: Argentina, Australija, Čilė, Prancūzija, Naujoji Zelandija, Norvegija ir Jungtinė Karalystė. Jungtinės Valstijos ir dauguma kitų šalių šių pretenzijų nepripažįsta.

Šaltinis: lrytas.lt

Share This Post

Rašyti komentarą