Trys sidabro medaliai XX tarptautinėje geografijos olimpiadoje

Lietuvos jaunieji geografai iš XX tarptautinės geografijos olimpiados, vykusios Airijoje, grįžo su trimis sidabro medaliais. 

XX tarptautinė geografijos olimpiada rugpjūčio 19–24 d. vyko Meinuto (Maynooth) mieste Airijoje. Šiame šalies sostinės aglomeracijoje esančiame mieste-palydove yra Meinuto universitetas, kuris ir tapo olimpiados dalyvių važymosi ir gyvenamąja vieta.

Beveik savaitę laiko trukusioje olimpiadoje Lietuvos mokinių komanda labai didžiulės konkurencijos sąlygomis parodė puikius rezultatus ir pelnė net tris sidabro medalius. Juos pelnė Tomas Jakubauskas iš Palangos senosios gimnazijos, Rokas Bagdonas iš Kauno jėzuitų gimnazijos bei Mykolas Petrauskas iš Klaipėdos licėjaus. Olimpiadoje dalyvavo ir prie Lietuvos aukšto reitingo svariai prisidėjo Jokūbas Gudaitis iš Palangos senosios gimnazijos. Visos mūsų ketveriukės pastangomis Lietuva šįmet pasaulyje yra 10-oje vietoje iš beveik penkiasdešimties olimpiadoje dalyvavusių šalių.

Mokiniai varžėsi trijose rungtyse. 

Teorinę užduotį (Written response test) sudarė šešios dalys, kurios apėmė aktualias ir globalias geografines temas: klimato kaita, musonų ryšys su potvyniais Dubajuje, plastiko tarša pasauliniame vandenyne, Paryžiaus olimpinės žaidynės, Amazonės baseino miškų kirtimas, švytuoklinė migracija, daugiamečio įšalo teritorijose vykstantys procesai. 

Aplinkos tyrimų užduotis (Fieldwork) vyko pačiame Meinute. Mokiniai vertino šios vietovės atitiktį gerovės ir darnaus vystymosi filosofijos standartams, kūrė argumentuotą esamos infrastruktūros (geležinkelio stoties ir jos prieigų) pertvarkymo ir tobulinimo planą, atliko kartografavimo, vietovės eskizo ir kitų geografinių gebėjimų bei specializuoto pasiruošimo reikalaujančias užduotis. 

Vaizdinė užduotis (Multimedia Quiz) apėmė 40 labai sunkių, nuotraukomis, žemėlapiais, diagramomis, garsu ir video iliustruotų gilias dalykines žinias, geografinį įžvalgumą tikrinančių užduočių. 

Komandą ruošė ir jai vadovavo Rytas Šalna, Lietuvos geografijos mokytojų asociacijos prezidentas, ir tarptautinių olimpiadų alumnė ir medalininkė Gabija Vasiliauskaitė. Prie komandos specializuoto ruošimo taip pat svariai prisodėjo Angelė Pakamorienė, Gargždų „Minijos“ progimnazijos geografijos mokytoja ekspertė, Lietuvos geografijos mokytojų asociacijos olimpiadų komiteto pirmininkė, ir tarptautinių olimpiadų alumnas ir medalininkas Edgaras Zaboras. 
 
Sveikiname ir dėkojame mokinių mokytojams (Nerijus Vaišvilas, Loreta Latvienė, Aistė Andriulė, Rolandas Norvaišas), įdėjusiems daug pastangų šių mokinių užnorinimui, geografinio kompaso suformavimui, teisingų krypčių paieškai.
Sveikiname mokinių šeimas, palaikiusias, tikėjusias, skatinančias bei mokyklas, kurių aplinkoje augo ir brendo šie intelektualūs Lietuvos jaunuoliai.
 
Dėkojame LINEŠAI už didžiulį indėlį oganizuojant olimpiadų vykdymo procesą.
 
Komandos vadovas ir LGMA prezidentas Rytas Šalna  
Share This Post
2 komentarai
  1. Sėkmės, garsinant Lietuvą! Staselė A.

  2. Sveikinimai ir padėka visiems – dalyviams, mokytojams, vadovams!

    Geografijos mokytoja Gražina

Rašyti komentarą