Išleistas GAUBLYS geografijos vadovėlis 11 (III gimnazijos) klasei, I dalis

Leidykla DIDAKTA išleido GAUBLYS serijos geografijos vadovėlio 11 (III gimnazijos) klasei I dalį. Vadovėlis įtrauktas į vadovėlių duomenų bazę.      
 
 
Geografijos vadovėlis „GAUBLYS 11“ parengtas atsižvelgiant į 2022 m. atnaujintos Geografijos bendrosios programos reikalavimus.
 
11 (III gimnazijos) klasei skirto vadovėlio pirmojoje dalyje pateikiami keturi skyriai.
 
Pirmajame „Planeta Žemė” pristatomos Žemės geosferos, išryškinama žmogaus kaip geografinio veiksnio vaidmuo šiuolaikiniame pasaulyje.
 
Antrasis skyrius „Vidinės Žemės jėgos”. Jame apžvelgiami visi  vidinių jėgų procesai, nemažas dėmesys skiriamas Lietuvos geologinės tematikos turiniui. 
 
Trečiajame skyriuje „Sausumos reljefo kaita” išsamiau pateikiamos daugelis sausumos reljefą formuojančių išorinių jėgų, taip pat deramas dėmesys skiriamas Lietuvos reljefo formavimuisi ir dabartiniam jo pavidalui.
 
Ketvirtasis vadovėlio skyrius „Atmosferos ir vandenyno procesai” apima orų, klimato bei hidrosferos tematiką.    
 
Pagrindines temas papildomos temos „Atvejo analizė“, skirtos gilesnei konkrečių vietovių, regionų geografinių procesų analizei.
 
Visos vadovėlio temos, kaip privalomos, taip ir skirtos susipažinimui ar gilesnei analizei, palydimos įvairaus sudėtingumo užduotimis ir klausimais. 
 
Vadovėlį praturtina keli šimtai iliustracijų: žemėlapių, schemų, nuotraukų, piešinių. Nemažai iš jų unikalios ir niekada nepublikuotos.        
 
Kiekvieno skyriaus pabaigoje yra išsamus savikontrolės blokas, kuriame  pateikiamos pagrindinės geografinės sąvokos, geografiniai teiginiai, akcentuojami privalomi praktiniai įgūdžiai, informacijos šaltiniai, pateikiama nemažai idėjų geografiniams tyrimams, nuorodų į skaitmeninius išteklius. 
 
 

Projekto vadovas

Rytas Šalna, Vilnius  

Vadovėlio autoriai

Loreta Latvienė, mokytoja ekspertė, Kaunas 

Giedrė Motiejuitė, mokytoja ekspertė, Joniškis

Angelė Pakamorienė, mokytoja ekspertė, Gargždai

Georgijus Sapožnikovas, mokytoja ekspertas, Vilnius

Rytas Šalna, Vilnius  

Robertas Šalna, mokytojas metodininkas, Vilnius/Lentvaris

Ingrida Tamošauskienė, mokytoja ekspertė, Plungė

 

Vadovėlio vertintojai ir konsultantai:

Petras Pūtys, 

dr. Laima Railienė,

prof. dr. Egidijus Rimkus,

mokytoja ekspertė Asta Rutkienė,

dr. Jonas Satkūnas,

doc. dr. Gintautas Stankūnavičius.

 

Vadovėlį jau galima įsigyti ir iš mokinio krepšelio lėšų, skirtų vadovėliams įsigyti, bei iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų, skirtų vadovėliams, parengtiems pagal atnaujintas ugdymo programas. 

Antroji vadovėlio dalis bus išleista sausio mėn. 

Leidyklos DIDAKTA informacija 

Share This Post
2 komentarai
  1. Planuojama šį vadovėlį patalpinti į eduka aplinką?

  2. Sveikinu visą autorių kolektyvą ir ypač Rytą, projekto vadovą. ŠAUNUOLIAI! Džiaugiuosi su visais mokytojais ir linkiu sėkmės dirbant su naująją mokymo priemone. Staselė

Rašyti komentarą