„Azijos dvasia“ ir geografija (VIDEO reportažai)

azijos_dvasia1.1„… norint pažinti kultūrinį Azijos šalių paveldą – gali prireikti viso gyvenimo. Mūsų planetoje nėra kito tokio žemyno, kuriame per tūkstančius metų susiformuotų tiek daug skirtingų kultūrų, būtų vartojama tūkstančiai įvairių kalbų, o religijos įtaka vis dar būtų tokia svarbi žmonių gyvenimui…“ taip pratarmėje rašoma naujai išleistame fotoalbume „Azijos dvasia“.

Šis albumas plačiajai visuomenei buvo pristatytas vasario mėnesį Vilniuje „JuozasArt Galerijoje“. Tai daugelio Azijos šalis aplankiusiųjų fotografų bei keliautojų Ričardo Anusausko, Jurgos Anusauskienės, Giedriaus Dagio ir gerai žinomo mūsų šalies geografo Ryto Šalnos dovana Lietuvos žmonėms. Albume daugiau kaip 300 nuotraukų iš Kinijos, Vietnamo, Kambodžos, Laoso, Birmos, Indijos, Šri Lankos, Mongolijos, Tailando, Indonezijos.

azijos_dvasia_1

Leidinyje autoriai unikaliai, nuoširdžiai ir labai subtiliai perteikia Azijos šalių gamtos, žmogaus ir kultūros dvasinį ryšį. Visai kitu kampu pažvelgta į mįslingą Azijos pasaulį. Parodomi tokie fragmentai, kuriuos sunku, o kartais ir neįmanoma pamatyti eiliniam turistui.

Fotografo Giedriaus Dagio viešnagė Dani, Lani ir Jali gentyse Papua provincijoje Indonezijoje


azijos_dvasia_2

Džiugu tai, kad šį fotoalbumą parengusiems autoriams labai vykusiai pavyko užčiuopti didaktinę gyslelę. Albumas tinka ne tik akims paganyti, bet ir yra informatyvi pažintinė, metodinė, mokomoji priemonė. Kiekviena nuotrauka pateikta su išsamiais, konkrečiais ir įdomiais faktais, kurie kruopščiai ir profesionaliai parengti. Albumo tekstams būdinga tai, kad pateiktą informaciją sunkiai ir besurasi kituose šaltiniuose. Visų knygos tekstų autorius geografas Rytas Šalna.

azijos_dvasia_3(1)

Nuotraukose užfiksuotos kelionių akimirkos yra tarsi miniatiūriniai pasakojimai, kviečiantys keliauti po pasaulį, pajusti Azijos žemyno platybes, kontrastus ir dvasią, atrasti unikalias, turistų dar nenutryptas vietas.

Pirmajame pristatyme iš karto įsigijęs albumą, visų pirma, jį atsivežiau į mokyklą ir parodžiau klasėje mokiniams. Net nesitikėjau, kad mokinius ši vaizdų knyga taip sudomins. Per pertraukas knyga pradėjo eiti iš rankų į rankas, mokiniai pavieniui, poromis ir grupėmis įniko skaityti, vartyti, nagrinėti šią beveik 300 nuotraukų ir beveik tiek puslapių turinčią solidžiai išleistą vaizdų knygą. Supratau, kad tai puiki mokymo priemonė, kuri padeda geografijos mokyti ne tik per pamokas, bet ir per pertraukas ar net pasibaigus pamokoms.

Fotografų Ričardo ir Jurgos Anusauskų akistata su vienais rečiausių mūsų planetoje primatų – Riestanosėmis beždžionėmis


Albumas „Azijos dvasia“ – tikras lobis geografijos mokytojams ir jų mokiniams, lobis, praturtinantis mokyklinę geografiją. Bevartydami albumo puslapius mokiniai iš karto suvokia vietos dvasią, kaip trapią pusiausvyrą tarp gamtos ir žmogaus, žmogaus kasdienybės sąsajas su jį supančia aplinka.

Rekomenduoju šią knygą įsigyti visiems geografijos mokytojams.

100_2392

.

100_2393

Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos geografijos mokytojas ekspertas

Jonas Malinauskas

.

azijos_dvasia1.1

Share This Post

Rašyti komentarą