Po mokyklinio geografijos brandos egzamino

GEO egzaminasBirželio 10 d. įvyko paskutinis mokyklinis geografijos brandos egzaminas. Jame turėjo dalyvauti apie 12 000 mokinių. Gali būti, jog tai paskutiniai metai, kai matome tokį didžiulį susidomėjimą šiuo egzaminu. Tačiau tai, greičiausiai, atspindi ne tiek daugumos mokinių meilę geografijai, kiek pragmatišką daugelio abiturientų požiūrį į norą „kažkaip užbaigti” mokyklą.

Egzamino užduočių aptarimas, tradiciškai, jau kelerius metus vyksta per rugpjūčio mėn. pabaigoje vykstantį LGMA skyrių ir metodinių ratelių pirmininkų pasitarimą. Šiais metais šis renginys perkeliamas į rugsėjį ir vyks Klaipėdoje (smulkesnė informacija: LGMA konferencija)

.

Tie mokytojai, kurie dar nematė šių metų egzamino užduočių, galite jas atsisiųsti:

GEOGRAFIJOS egzamino UŽDUOTYS – 2011

.

Atsižvelgiant į tai, kad dauguma Egzamino komisijų tęs darbą pirmadienį, norėtųsi atkreipti dėmesį, jog užduočių atsakymuose yra dalykinių netikslumų, todėl preciziškas instrukcijos laikymasis kai kuriais atvejais gali tiesiogiai paveikti rezultatą mokinių, kurie atsakys teisingai arba šiek tiek kitaip, tačiau tokio atsakymo vertinimo instrukcijoje nebus.



Tai asmeninė LGMA prezidento Ryto Šalnos, kuris savo iniciatyva labai atidžiai susipažino su užduotimis ir jų atsakymais, nuomonė. Galima į ją atsižvelgti, o galima ir visiškai jos nepaisyti. Bet kuriuo atveju norėtųsi, kad mokiniai netaptų įsimetusių netikslumų įkaitais.

Tikri pedagogai myli ir gerbia savo mokinius

Share This Post
15 komentarų
  1. Dirbu mokykloje 31 metus. bet tokio neįdomaus,pilno ekonominių, demografinių užduočių dar nebuvo nei vienais metais. Mokinių atsiliepimai tik neigiami, nes esame išnagrinėję kelerių metų užduotis. Manau, kad tokio tipo užduotys tikrai neskatins mokinių rinktis geografijos egzaminą.

  2. Pritariu Nijolei. Nusivyliau ir aš, ir mokiniai. Lietuva beveik pamiršta. O netikslios užduočių formuluotės ir kiti netikslumai tikrai nekelia geografijos prestižo. Gaila…

  3. Kadangi pas mus dauguma egzaminą laikė, kad gautų atestatą- tai problemų su užduotim nebuvo 🙂 Man baisu.

  4. Iš tiesų, komentarai labai teisingi. Šis egzaminas buvo ne tik neįdomus, bet ir vienpusiškas – tarsi nagrinėtum kokius sausus statistinius duomenis. Kur dingo gamtinė dalis? Negana to, dar iš mokinių buvo atimti skaičiuotuvai(mat nurodymuose jie neįrašyti). Tai ko gi mes mokome – matematikos, ekonomikos ar geografijos?

  5. Tikrai užduotys buvo gana nykios, kai kurios net painios ir neaiškios. Be to norėtųsi, kad vykdymo instrukcijoje kitais metais būtų parašyta, kad galima naudotis skaičiuotuvais, nes man asmeniškai sunkiausia egzamino dalis buvo tiksliai apskaičiuoti gyventojų tankumą be skaičiuotuvo…

  6. Noriu pasiteirauti kaip dėl skaičiuotuvų: mūsų mokykloje mokiniams nebuvo leista jais naudotis, kitur leido. Keista, per matematikos egzaminą galima naudoti, per geografiją- ne. Gal reikėtų tikslių nurodymų, nes kiekviena mokykla interpretuoja savaip.

  7. Skaičiuotuvai ir jų naudojimas egzamino metu – nebuvo įtraukti prie leistinų priemonių. Tai neteisybė mokinio atžvilgiu. Viskas priklausė nuo žmonių prižiūrinčių egzamino salę – jei jie sausi “vykdytojai” tai neleido mokiniams naudotis, jei “žmogiški” ir supratingi – tai leido. 2012 metų valstybinio geografijos egzamino programoje skaičiuotuvai jau bus leistina priemonė.
    Ir kaip vertinti mokinį, kuris skaičiuoja gyventojų tankumą teisingai, tačiau atlikdamas patį dalybos veiksmą jau padaro matematinę klaidą?… Mūsų komisija vis tik davė 1 tašką, juk tikrinamas geografinis raštingumas, o ne matematiniai gebėjimai.

  8. Kažin kokiom liniuotėm egzmino instrukciją rengusieji matavo atstumą žemėlapyje(egzamino), jei gauna ne 144km bet 135km ??? O gal vis dar įsimeta spausdinimo ar maketavimo problemos… Ir gal jau gana vaikus kankint be skaičiuotuvo!

  9. Norejau paklausti, kur galima būtų pamatyti egzamino atsakymus, ar dar anksti, kad juos skelbtų? Ačiū.

  10. Dar vienas netikslumas. Užduotyje: nurodykite tris Europos valstybes, kurių teritorijomis jau nutiestas Nabuko dujotiekis. Vertinimo instrukcijoje nėra nurodyta Austrija, nors užduoties žemėlapyje dujotiekis per ją eina.

  11. Visų pirma svarbu tai, kad Nabucco vamzdyno dar apskritai nėra, jis bus pradėtas tiesti tik 2012 metais – geriausiu atveju. dalis vamzdynų bus naujų, o dalis bus įjungti bendrą tose šalyse jau esamų vamzdynų sistemą.
    Darykime išvadas…

  12. Kur galima būtų rasti egzamino atsakymus?

  13. Gal galima sužinot už kiek taškų buvo vertinama ketvertu ir kaip vertino prasilenkiančius atsakymus. Dar vienas pamąstymas – komisija ruošė užduotis visus metus, tačiau kaikurios jų klaidingos, o jei taip mokykloj išduotumėm atestatą su klaidom…

  14. Butu idomu sužinoti už kiek tašku jau yra gaunama 9 nes gavau 8.

Rašyti komentarą