Vėl kviečia tradicinis konkursas „Europos egzaminas“

EuroposEgzaminas_Gegužės 9-ąją visoje Lietuvoje vyks konkursas „Europos egzaminas“. Pernai iššūkį dalyvauti konkurse priėmė net daugiau nei 400 šalies mokyklų. Šiemet jau trečią kartą įgyvendinama iniciatyva ir vėl kviečia moksleivius, mokytojus ir visus šalies gyventojus paminėti Europos dieną ir pasitikrinti savo žinias apie Europos Sąjungą (ES). Kodėl verta dalyvauti „Europos egzamine“ ir kaip jam pasiruošti, teiraujamės projekto koordinatoriaus, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje darbuotojo Vytenio Kviklio.

Kaip kilo mintis rengti nacionalinį ES žinių konkursą?

Jau aštuntus metus gyvename ES, tačiau neretai kyla klausimų apie tai, kaip Europos Sąjungoje priimami sprendimai, kokia jų svarba ir įtaka mūsų gyvenimui, kokios mūsų, kaip ES piliečių, teisės, kiek mes žinome apie kitas ES valstybes nares. „Europos egzaminas“ – viena iš galimybių paskatinti visuomenę aktyviau domėtis mūsų gimtąja Europa.

Žinių patikrinimo konkursas su varžymosi ir azarto elementais skatina moksleivius būti smalsesniems,  mokymosi procesą jis praturtina smagiais žaidimo elementais. Juo labiau, kad daugiausia žinantieji gali laimėti pažintinę kelionę į ES institucijas Briuselyje. „Europos egzaminas“ padeda ir mokytojams – tai vienas iš būdų suteikti mokiniams papildomos motyvacijos siekti gilesnių žinių.

Koks vaidmuo „Europos egzamine“ tenka mokytojui?

„Europos egzamino“ variklis – pedagogai: istorikai, politologai, geografijos, kalbų mokytojai. Būtent jiems esame dėkingi už ligšiolinę projekto sėkmę. Mes – projekto organizatoriai – suteikiame visą egzaminui rengti reikiamą medžiagą, tačiau tam, kad „Europos egzaminas“ pasiektų konkrečią mokyklą ir klasę, būtina asmeninė mokytojų iniciatyva. Todėl šiemet ir vėl kviečiame pedagogus aktyviai prisijungti prie iniciatyvos įgyvendinimo. Taip pat primename, kad į pažintinę kelionę vyksta ne tik laimėję mokiniai, bet ir jų mokytojai – taip atsidėkojame už Jūsų, gerbiami pedagogai, indėlį.

Kas ir kaip gali registruotis projekte?

Tai padaryti labai paprasta. Iš pradžių  mokytojai, norintys surengti egzaminą savo mokykloje, turi užsiregistruoti interneto svetainės www.europa.eu/lietuva skiltyje Mokytojui. Registracija į šių metų egzaminą jau prasidėjo, ji truks iki gegužės 1 d. Užsiregistravę mokytojai galės atsisiųsti nacionalinio turo klausimus egzamino išvakarėse, o vėliau galės atsisiųsti ir atsakymus.

Projekte gali dalyvauti visi mokytojai iš visų šalies mokyklų, kad ir kokį dalyką jie dėstytų. Iš patirties galime pasakyti, kad „Europos egzaminas“ įdomus ne tik istorijos ar pilietinio ugdymo mokytojams, bet ir kitiems pedagogams, kurie randa būdų, kaip europinę tematiką susieti su savo dėstomais dalykais. Pavyzdžiui, anglų kalbos mokytojai šiame projekte dalyvauja todėl, kad egzamino klausimus rengiame ne tik lietuvių, bet ir anglų kalbomis.

Kokio amžiaus moksleiviams skirtas „Europos egzaminas“?

Nacionalinis konkursas skirtas 10–12 klasių moksleiviams, o jaunesni, 8–9 klasių mokiniai kviečiami dalyvauti „Europos viktorinoje“, kurioje pateikiami kiek paprastesni klausimai.

Kaip vyksta konkursas, kokie jo etapai?

Pirmąjį, nacionalinį egzamino turą, kuris tradiciškai vyksta gegužės 9-ąją, savo klasėse organizuoja patys mokytojai pagal organizatorių jiems pateiktus klausimus. Kiekviena mokykla šiame ture atrenka po 1 geriausiai pasirodžiusį moksleivį.

Antrasis projekto etapas, kuriame dalyvauja mokyklų atrinkti nugalėtojai, vyksta internete. 30 geriausiai į antrojo etapo klausimus atsakiusių moksleivių ir jų mokytojų kviečiami į „Europos egzamino“ finalą.

Ar išmėginti savo jėgas gali tik moksleiviai?

Egzaminas vyksta ir socialiniame tinkle „Facebook“, – ten jis yra atviras visiems interneto vartotojams. Pernai savo žinias taip pasitikrino apie pusantro tūkstančio žmonių.

Kokių klausimų galima tikėtis, laikant šį egzaminą?

Kai kuriais klausimais tikrinamos istorijos, geografijos ir politologijos žinios, kitais – tiesiog bendras išsilavinimas. Jau įvykusių konkursų dalyviai turėjo žinoti ir tai, kokie pasikeitimai Europos Sąjungoje įvesti Lisabonos sutartimi, ir, pavyzdžiui, kaip žodis „labas“ skamba čekiškai.

Beje, savo pasiūlymus dėl klausimų šiemet kviečiami teikti ir mokytojai. Jau prasidėjo tam skirtas konkursas „Geriausias klausimas apie Europą“, kurio metu kviečiame pedagogus siūlyti savo arba mokinių sugalvotus klausimus, susijusius su Europos Sąjunga.

Gal galite patarti, kaip mokytojams geriau parengti savo mokinius „Europos egzaminui“?

Gera pradžia gali būti „Europos pamoka“ – ją pedagogus kviečiame organizuoti gegužės mėnesio pradžioje ir taip tuo pačiu paminėti Europos dieną. Pasiūlymai, kaip tai padaryti įdomiau, ir pamokai reikalinga medžiaga pateikiama Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje svetainės skiltyje „Mokytojui“.

Tikimės, kad savo patirtimi pasidalys ir tokias pamokas jau surengę mokytojai. Šiemet rengiame dar vieną konkursą – „Idėja pamokai apie Europą“, ir labai kviečiame mokytojus pasidalyti savo rengta pamokų medžiaga su kolegomis. Už geriausias, įdomiausias, originaliausias idėjas mokytojus apdovanosime kompiuteriu iPAD ir kitais prizais.

.

Užregistruoti savo mokyklą dalyvauti Europos egzamine galite internete adresu:
Visą informaciją apie projektą, o taip pat papildomus su juo susijusius konkursus mokytojams galite rasti paspaudę šią nuorodą:
Registruotis projektui galima iki balandžio pabaigos, tačiau norintys dalyvauti konkursuose mokytojai turėtų suskubti, nes jie vyksta iki balandžio 16 d.

Share This Post

Rašyti komentarą