Ar tikrai Everestas aukščiausias kalnas pasaulyje?

Everest-from-Gokyo1_20150224062743Visi pasaulio alpinistai, kurie drąsiai kopė į Everestą ir dabar gali didžiuotis, kad įkopė į aukščiausią pasaulio viršukalnę, iš tiesų dalinai klysta. Pasak mokslininkų, iš tiesų Everestas nėra pats aukščiausias kalnas mūsų planetoje.

Kaip rašo „Independent“, Himalajų pasididžiavimas savo aukščiu nusileidžia Ekvadore esančiam Čimboraso kalnui.

Tiesa, Everestas prieš jį laimi matuojant pagal tradicinę metriką: jis beveik siekia 9 kilometrų aukštį virš jūros lygio ir gerokai lenkia savo konkurentus, tačiau pats kalno aukštis priklauso nuo menkos smulkmenos.

Pasak mokslininkų, Everestas nėra labiausiai į dangų išstypusi viršukalnė, o tai lemia netolygus Žemės paviršiaus reljefas. Everestas karaliauja tarp viršukalnių tik matuojant pagal bendrą Žemės planetos jūros lygį. Tačiau, matuojant nuo Žemės rutulio centro, Čimborasas itin lengvai susišluotų visus laurus, o Everesto netgi nebūtų tarp 20 aukščiausių mūsų planetos kalnų.

Everestas

Tokį rezultatą lemia netobulos formos Žemės rutulys, kuris yra šiek tiek plokštesnis viršuje bei apačioje ir „išsipūtęs“ per vidurį. Tokiu atveju kalnai, esantys ties pusiauju, įgyja pranašumą. Šiuo atveju Čimborasas būtent yra tokioje puikioje padėtyje, o Everestas yra gerokai nutolęs nuo pusiaujo.

Beje, Everestas nusileidžia kitiems kalnams ir pagal kitus matavimus. Štai Havajuose esantis Mauna Kea kalnas yra gerokai aukštesnis matuojant nuo pačios viršūnės iki kalno papėdės. Kadangi kalno papėdė ir dalis pačio kalno yra po vandeniu, todėl, matuojant pagal jūros lygį, Everestas laikomas aukštesniu.

Šaltinis: technologijos.lt

Share This Post
1 komentaras
  1. šis staipsnis patiko aš suzinojau naujo apie kalna EVERESTA.

Rašyti komentarą