GEOKUBAS. Unikalus leidinys apie geografiją. VISIEMS. KIEKVIENAM

Geokubas_cover_01-04Lietuvos geografijos mokytojų asociacija, bendradarbiaudama su leidykla DIDAKTA, parengė ir išleido unikalų geografijos propagavimui skirtą leidinį GEOKUBAS.  Šis leidinys yra pirmasis Lietuvos istorijoje, kuriuo mėginama aiškiai, suprantamai ir tuo pačiu patraukliai atsakyti į tokius klausimus, kaip Kas yra geografija? Kam reikalinga geografija? Ką veikia geografai?

Jei paklaustume skirtingo amžiaus žmonių, kaip jie supranta, kas yra šiuolaikinė geografija, arba ką šiais laikais veikia geografai, išgirstume daug įvairių interpretacijų. Taip yra todėl, kad geografijos mokslas ir jo turinys per pastaruosius kelis dešimtmečius labai stipriai pasikeitė. Kitados geografija daugiausia buvo suprantama kaip mokslas apie tai, kas ir kur yra bei kaip vadinasi. Gerai išmanantys geografiją buvo tie, kurie kaip žirnius į sieną iš atminties bėrė valstybių ir jų sostinių, upių ir ežerų, kalnų ir kitokių objektų pavadinimus, jų statistinius parametrus, na, ir jau tikrais geografijos asais buvo laikomi tie, kurie visus tuos objektus mokėjo parodyti žemėlapyje. Šiais laikais šios į atmintį orientuotos žinios savo prasmę dalinai prarado, nes pakanka surinkti norimo objekto pavadinimą interneto naršyklės langelyje, ir bemat apie jį gausime apsčiai įvairios informacijos. Tai ko gi tuomet mokoma ir mokomasi per geografijos pamokas ir kas yra toji šiuolaikinė geografija bei kam apskritai reikalingas šis mokslas, kokia jo nauda visuomenei ir kiekvienam bet kurios šalies piliečiui? O ką šiais laikais veikia diplomuoti geografijos specialistai, mokslininkai – juk visos žemės jau atrastos, kuriose gyvenimo srityse dabar taikomos geografinės žinios! Į visus šiuos klausimus atsakymai pateikiami šiame gausiai iliustruotame leidinyje.

Neabejotina, kad su šiais ir panašiais klausimais tenka susidurti visiems geografams, tačiau beveik visada tenka nertis iš kailio, mėginant paaiškinti, kas yra toji geografija ir kam ji reikalinga.

.

16

.

Šis leidinys – Europos geografų draugijos EUROGEO ir geografijos mokymo aukštosiose mokyklose tinklo HERODOT leidinio, išleisto 2008 m. Liverpulyje (Jungtinė Karalystė) anglų kalba, lietuviškasis leidimas. Ši knyga dienos šviesą išvydo Lietuvos geografijos mokytojų asociacijos dėka, bendradarbiaujant su leidykla Didakta ir gavus Europos geografų draugijos prezidento Karl Donert pritarimą. Šis leidinys unikalus tuo, kad iš originalo kol kas išverstas tik į lietuvių kalbą, o internete jo versiją galima rasti tik didžiosiomis Europos kalbomis: anglų, ispanų, italų ir vokiečių. Leidinio originalą rengė 25 aukštųjų mokyklų geografai, mokslininkai ir tyrėjai iš 12 Europos šalių, dar daugiau žmonių teikė siūlymų ir idėjų.

.

12

.

Kitaip nei originalioje knygos versijoje anglų kalba, lietuviškas leidinys iliustruotas visiškai kitaip, o dauguma fotografijų įvairiose pasaulio vietose padarytos mūsų, t.y. lietuvių akimis. Lietuviškas leidinys pagal galimybes buvo pritaikytas mūsų kontekstui, nors tai ir nebuvo lengva padaryti, nes kai kurios geografinės sritys Lietuvoje beveik neturi jokių atitikmenų, ir netgi nėra dėstomos aukštosiose mokyklose. Labai svarbu, kad šioje knygoje pateikiamas įvairių Europos šalių geografų požiūris į geografiją ir jų pačių šioje srityje atliekami kasdieniai darbai. Iš to galima padaryti išvadą, kad geografijos mokslo žinios, įgūdžiai, netgi tam tikras geografinis mąstymas kaip niekada anksčiau yra ypač svarbūs kiekvienam iš mūsų.

.

42

.

Nors mūsų planeta apvali, na, šiek tiek suplota, tačiau šioje knygoje jai suteikta savita kubo forma. Kiekviena iš 6 kubo sienelių atitinka tam tikrą didžiąją geografinę temą, o kiekvieną iš jų sudaro 9 smulkesnės temos. Taigi iš viso leidinyje aprašomos net 54 geografinės temos.

.

70

.

Geokube tarsi kaleidoskope pristatomas mūsų planetos gamtos grožis, gaivalinės nelaimės ir jų poveikis žmonėms, visos aktualiausios socialinės, ekonominės ir aplinkosaugos problemos, technologijų pažanga ir jų vaidmuo geografų darbuose bei kasdieniame gyvenime. Plačiai akcentuojami būtinieji geografiniai įgūdžiai ir jų praktinė nauda. Kiekvienoje temoje nurodoma, ką šioje srityje veikia diplomuoti geografai, kuo yra ar galėtų būti svarbus jų indėlis įvairių problemų sprendimui. Kadangi geografija yra multidisciplininis mokslas, o geografai pasaulyje vertinami kaip universaliausi specialistai, jų kompetencija ir jų darbai labai prisideda prie to, kad žmonių gyvenimas bet kur pasaulyje būtų saugesnis, geresnis ir patogesnis.

.

58

.

Geokubas, kurį nedrąsiai galima vadinti mažąją geografijos biblija, bus naudingas kiekvienam geografijos mokytojui, studentui. Ši ypač gausiai ir dalykiškai iliustruota knyga gali sudominti nemažai mokinių, ši knyga ar net keli jos egzemplioriai privalo būti kiekviename geografijos kabinete ir kiekvienoje mokyklos bibliotekoje. Geokubas yra puiki dovana sau, draugui, mokyklos administracijai, švietimo organizatoriams, gabiam mokiniui ir kiekvienam, kas domisi geografija, arba kaip tik stokoja supratimo apie ją ir apie mus supantį pasaulį.

.

Leidinio sudarytojai: Rytas Šalna, Mantas Šiumeta

Apimtis: 120 psl., minkštas viršelis su atlankomis;

Formatas: 220 x 220 mm

Leidinį įsigyti galima leidykloje Didakta bei daugelyje Lietuvos knygynų.

.

Lietuviškojo leidinio atsakingasis redaktorius,

Lietuvos geografijos mokytojų asociacijos prezidentas

Rytas Šalna

Geokubas_cover_01-04



Share This Post
3 komentarai
  1. O kada pasirodys “GeoCube” lietuviška versija internete (svetainėje geo-cube.eu)?

    • Numatoma ir tai, bet tai užtruks, mat reikia suderinti autorinių teisių reikalus, atlikti techninius darbus.

  2. Leidinio sudarytojams visi turime tarti tik AČIŪ, nes leidinys skirtas plačiajai visuomenei, leidinys susistemintoje dimensijoje leidžia pasitikrinti kiekvienam iš mūsų turimas geografines žinias ir kartu duoda impulsą į didesnį geografinių žinių pažinimą, įsitraukimą į geografinį pasaulėvokos pasaulį.Šis leidinys turėtų būti kiekvieno prijaučiančio geografijai stalo knyga.

Rašyti komentarą