Kiek Žemių reikėtų, jei visi gyventų kaip amerikiečiai?

Infografikas_100Ačiū Dievui, ne visi gyvena kaip amerikiečiai. Priešingu atveju, Žemė taptų beprotiškai ankšta. Iš tiesų, disproporcijos būdingos ne tik amerikiečių kūno konstitucijai. Nors jie sudaro tik 5 proc. žmonijos populiacijos, tačiau sunaudoja net 20 proc. pasaulio energijos, suvalgo 15 proc. pasaulio maisto ir į aplinką išmeta 40 proc. pasaulio šiukšlių. 

Kiek reikėtų žemės, jei visi 7 milijardai pasaulio gyventojų gyventų taip pat, kaip išvardintų valstybių gyventojai

Infografikas_100
©Tim De Chant, Per Square Mile

Įspūdingi ir „platūs“ skaičiai, tiesa? Ir kas iš to? Gerai, amerikiečiai per metus sušlamščia 10 mlrd. gyvūnų ir sunaudoja 16 mlrd. vienkartinių sauskelnių. Ir ką? Ogi nieko. Klausimas tik, kurį iškelia tinklaraštininkas ir žurnalistas Timas De Čantas (Tim De Chant), aiškesnis negu aiškus: ar ne per daug? Jei amerikietišku užmoju gyventų visas pasaulis – kiek tuomet žmonijai reikėtų Žemių?

Kad sudarytų šį grafiką, T. De Čantas ėmėsi 2011 m. „Global Footprint Network“ vertinimų – koks yra kai kurių pasaulio šalių „ekologinis pėdsakas“ Žemės paviršiuje. Pėdsakas (aliuzija į šviesaus atminimo Neilo Armstrongo pėdsaką Mėnulio paviršiaus dulkėse?) apskaičiuotas įvertinus, kiek statistiniam gyventojui per metus vidutiniškai reikia žemės, gyvenamojo ploto, maisto, įvairių reikmenų ir energijos.

Į „ekologinį pėdsaką“ įkalkuliuotas ir labiau žinomas „anglies pėdsakas“, reiškiantis, kiek reikėtų sausumos, kad Žemės klimatas nejaustų statistinio vartotojo sąlygoto šiltnamio efektą sukeliančių dujų poveikio.

Kitas žingsnis – T. De Čantas gautą „pėdsaką“ padaugino iš visos žmonijos populiacijos (daugiau kaip 7 mlrd.) ir gavo skaičių, rodantį, kiek žemės reikėtų, kad visa žmonija gyventų taip, kaip amerikiečiai ar kai kurių kitų valstybių gyventojai.

Jei žmonija galėtų išnaudoti visą planetos sausumą, išskyrus Antarktidą, tuomet štai kiek reikėtų žemės, jei kalbėtume vien tik apie Bangladešo gyventojų poreikius, pritaikytus visai žmonijai. Arba Indijos. Arba Prancūzijos. Arba – taip, tų pačių amerikiečių.

O kiek žemės (Žemių?) reikėtų, kad visa žmonija pasiektų Jungtinių Arabų Emiratų lygį? Statistika

šiuo atveju yra tokia baisi, jog telieka palinkėti, kad šis klausimas
taip ir liktų retoriniu.
Kiek reikėtų žemės, jei visi 7 milijardai pasaulio gyventojų gyventų taip pat, kaip išvardintų valstybių gyventojai

Infografikas_101
©Tim De Chant, Per Square Mile

Šaltinis: technologijos

Share This Post

Rašyti komentarą