Sovietinė gudrybė priversdavo žmones patikėti, kad jie paspruko iš Čekoslovakijos

PasienisČekijos tyrėjai bando surasti dar gyvus žmones, sovietiniais laikais sugalvojusius planą, kaip apgauti piliečius ir juos įtikinti, kad jie pabėgo į Vakarus. Tam naudoti ir netikri pasienio punktai bei amerikietiškos pareigūnų uniformos.

Nuo 1948 iki 1951 metų įgyvendinant slaptą operaciją „Akmuo“, netoli Čekoslovakijos ir Vokietijos sienos buvo sukurti netikri pasienio postai. Jie įrengti taip kruopščiai, jog žmonės nesunkiai patikėdavo galiausiai atsidūrę saugioje vietoje.

Įsikūrę, kaip manydami, Vokietijoje, Amerikos žvalgybos pareigūnu apsimetusio slaptosios čekų policijos atstovo jie būdavo paprašomi užrašyti pažįstamų žmonių kontaktus, rašo telegraph.co.uk.

„Tai buvo žmogiškoji tragedija. Šie žmonės buvo gabenami į vietoves, kurias laikė Vakarais. Ten buvo amerikietiškos vėliavos, amerikietiškos uniformos, o jų buvo prašoma nurodyti pavardes žmonių, kurie bendradarbiavo su Vakarų žvalgyba. Jie vis dar jaučia gėdą, kad buvo apgauti. Tačiau negalima nesutikti, kokia sumani ši operacija buvo“, – teigė Pavelas Bretas, Čekijos Komunizmo nusikaltimų tyrimų ir dokumentacijos centro atstovas.

Vienu atveju „amerikiečių“ pareigūnas su pabėgusiuoju pasidalino viskiu, kad šis labiau atsipalaiduotų, prieš nesąmoningai išduodamas savo draugus. Gavusi informaciją iš pabėgėlių, policija juos suimdavo, o jų draugus sugaudavo. Daugelis jų sulaukdavo griežtų stalinistinių teisėjų bausmių.

Igoris Lukasas, čekų ir amerikiečių istorikas, tyrinėjantis operaciją „Akmuo“, teigia, kad mažiausiai du iš jos sumanytojų vis dar gyvi ir „gyvena prabangoje“.

„Manau, kad praėjus 23 metams po komunizmo žlugimo valstybė turėtų sugebėti patraukti juos atsakomybėn. Nors visa tai nutiko prieš daugelį dešimtmečių, žmonės, kurie buvo apgauti, vis dar jaučia pasekmes – ir fizines, ir protines“, – čekų laikraščiui „Mlada Fronta Dnes“ sakė jis.

Anot tyrėjų, nors operaciją komunistų valdžia laikė visiškoje paslaptyje, išliko apie 10 tūkst. su ja susijusių dokumentų puslapių.

Šaltinis: 15 min.

Share This Post

Rašyti komentarą