Antarktidoje – žygiuojanti mokslinė stotis

Halley_VI_stotisŠią savaitę Antarktidoje pradėjo veikti neįprasta britų tyrimų stotis „Halley VI“, kurioje dirbs daugiau kaip 50 mokslininkų. Atšiauriomis sąlygomis pastatyta tyrimų stotis turi hidraulines kojas, todėl gali nesunkiai persikelti į naują vietą kilus ledo atskilimo pavojui ir reaguoti į kasmet kintantį sniego lygį.

Šią savaitę Antarktidoje pradėjo veikti Didžiosios Britanijos moderni tyrimų stotis „Halley VI“
©Hugh Broughton Architects

Minusinė temperatūra visus metus, žiemą siekianti -55 laipsnius Celsijaus, dažni vėjai, šimtą dienų trunkanti poliarinė naktis – tai tik dalis išbandymų, tenkančių Antarktidos tyrinėtojams. Jei smalsu, kaip žmonės gyvena atšiauriausioje Žemės vietoje, peržiūrėkite filmuką ir fotoreportažą apie naująją „Halley“ tyrimų stotį.

Kaip skelbia „BBC News“, kovo mėnesį Antarktikoje turi pradėti veikti nauja Didžiosios Britanijos mokslinių tyrimų stotis „Halley VI“. Jos konstrukcija atrodo labai originaliai. Stotį sudaro aštuoni, tarpusavyje sujungti moduliai. Septynis mėlynos spalvos pastatus užima darbo ir gyvenamosios patalpos, o aštuntas, raudonas pastatas skirtas darbuotojų laisvalaikiui. Jame įrengtas valgomasis, baras ir netgi gimnastikos salė. Darbuotojai turi savo miegamuosius, gali išsimaudyti vonios kambaryje.

Visi „Halley VI“ pastatai pastatyti ant hidraulinių kojų, kurių aukštį galima keisti. Žiemą, kai sniego padaugėja, moduliai pakeliami, vasarą – nuleidžiami. Jei to nebūtų, pastatus nuolatos užpustytų ir žmonės turėtų juos atkasinėti. Įdomiausia, kad „Halley VI“ stotis yra mobili. Kaip kokia gigantiška gyvatė, stotis gali pasislinkti arčiau arba nutolti toliau nuo kranto linijos. Tokiu būdu užtikrinama, kad „Halley VI“ nepriartės per daug arti ledyno krašto ir nenugarmės į vandenyną.

„Halley VI“
©Hugh Broughton Architects

Kaip pasakojo pagrindinis projekto architektas Hughas Broughtonas portalui „BBC News“, mokslininkai yra labai patenkinti naująja stotimi.

„Ankstesnėje stotyje [„Halley V“, red. past.], tik kai kurie gyventojai turėjo įstiklintus miegamuosius. Dabar kiekvienas gali grožėtis vaizdu pro langą“, – sakė jis. Naujoji stotis pasižymi geresne garso izoliacija, o tai svarbu pučiant stipriam vėjui. Anot architekto, „Halley VI“ suteikia geresnes poilsio, darbo ir mokslinių tyrimų galimybes. Didžioji stoties konstrukcijų dalis buvo pagaminta Pietų Afrikoje ir laivu atplukdyta į Antarktidą.

„Halley VI“
©Hugh Broughton Architects

Statytojai tikisi, kad naujoji tyrimų stotis tarnaus mokslininkams 30-40 metų. „Halley“ tyrimų bazė buvo įkurta 1957 metais. Iš pradžių ji rinko duomenis apie oro sąlygas ir klimatą, o nuo 1985 metų pradėjo tirti ozono skylių susidarymą.

Stoties geografinė padėtis suteikia mokslininkams puikias galimybes stebėti ir poliarines pašvaistes, kurios susidaro iš Saulės atskridusioms dalelėms bombarduojant Žemės atmosferą. Dėl to neseniai „Halley“ bazė tapo vienu svarbiausių Saulės aktyvumo ir jos įtakos Žemei tyrimo centrų.

„Halley VI“
©Hugh Broughton Architects

Keletas įdomesnių faktų apie „Halley VI“ tyrimų stotį:

* Bazėje dirba nuo 15 (žiemą) iki 70 (vasarą) žmonių.

* Vidutinė žiemos temperatūra yra -20 laipsnių Celsijaus, ypač atšiauriom dienom termometro stulpelis nukrenta iki -55 laipsnių.

* Net ir vasarą temperatūra nepakyla aukščiau 0 laipsnių, o vidutinė temperatūra yra apie -10 laipsnių.

* 105 paras per metus darbuotojai nemato dienos šviesos – tiek trunka poliarinė naktis.

* Ypač vėjuotomis dienomis (o vėjas šioje vietoje pučia dažnai), dėl stiprios pūgos matomumas sumažėja iki kelių metrų.

* Aplinkui bazę šimtus kilometrų plyti negyvenamos teritorijos. Stoties darbuotojams kompaniją palaiko tik pingvinai.

* Naujoji „Halley VI“ stotis pradėta statyti 2008 metais. 2012 metais joje pradėjo dirbti mokslininkai. Paskutiniai statybos ir įrengimo darbai turėtų būti pabaigti iki šių metų kovo mėnesio.

„Halley VI“
©Hugh Broughton Architects

„Halley VI“
©Hugh Broughton Architects
Šaltinis: delfi
Share This Post

Rašyti komentarą