XVI amžiaus geografijos atlasas

Simonas

Kiekvieno geografo svajonė – pamatyti tai, ko nematei, „gyvai“ pačiupinėti tai, apie ką tik skaitei… Šių metų kovo mėn. teko lankytis Comenius projekto metu Graco miete, į kurį vykome trys Luokės vidurinės mokyklos mokytojai.

Gracas garsėja didžiausiu ir gražiausiu istoriniu ansambliu Rytų Europoje. Vaikščiojant senamiesčiu, akį patraukia architektūros statiniai, tautų margumynas. Tačiau giliausią įspūdį man paliko atlasas, siekiantis net XVI amžių. Jo ilgis – apie 1 metrą, o  plotis  – 80 cm. Viršus dengtas moliu ir oda. Jame daugiausia yra Europos žemyno žemėlapių, radau ir Lietuvą. Atlaso fragmentai piešti ranka ir spalvinti spalvotu rašalu.

Apžiūrėjus, „nuglosčius“ atlasą, toliau tęsėme pasivaikščiojimą po moderniai suremontuotą bažnyčią. Labai stebino vienuolyno pastatuose išlikusio senojo architektūrinio paveldo ir modernių šiuolaikinių rekonstrukcinių elementų ir idėjų darna. Kas galėtų patikėti, kad iš XIII a. išlikusiuose pastatuose yra įrengta šiuolaikiška autonominė saulės energijos ir gruntinių vandenų šildymo sistema? Įdomu. Netikėta. Ir labai geografiška.

O kas dar buvo linksmesnio? Paprašykite, papasakosiu „gyvai“. Pavasariui atėjus, prasideda kelionių metas… Tad, jei pro Luokę kada be keliausit, nepamirškit sustabdyti autobuso ir užsukti į svečius. Visada mielai esate laukiami – pavieniui, poromis ar su mokiniais.

Telšių r. Luokės vidurinės mokyklos geografijos mokytojas

Simonas Baliutavičius

El. paštas simasgeo@gmail.com

Tel: 860489685



Share This Post
1 komentaras
  1. Oho, įdomu…
    Ačiū, Simonui, už įspūdžius, kad nepatingėjo parašyti geografams ir pasidalino kelionių akimirkomis.

Rašyti komentarą