Atvira integruota istorijos ir geografijos pamoka „Paslaptingasis akmens amžius Lazdijų krašte“

DSCF0086Netradicinė pamoka vyko Metelių regioninio parko gamtos mokykloje. Joje dalyvavo Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos 6 klasės mokiniai (istorijos vyr. mokytoja Audronė Pileckienė ir geografijos mokytojas ekspertas Jonas Malinauskas).

XV a. Genujos jūrininkas Kristupas Kolumbas, ieškodamas jūrų kelio į Indiją, plaukė neturėdamas pakankamai žinių ir informacijos apie jį supantį pasaulį. Taip ir mokiniai, prisimindami Pasaulio, Lietuvos, Lazdijų krašto priešistorės laikotarpį bei remdamiesi turimomis žiniomis – netradicinėje aplinkoje turėjo atskleisti paslaptingojo akmens amžiaus paslaptis. Praėjus ne vienam tūkstančiui metų – archeologų, paleontologų, geografų ir istorikų pagalba pasaulis sužinojo, ką reiškia fosilijos, akmens amžiuje sukurti darbo, buities ir kovų palikimai.

Netradicinėje pamokoje mokiniai sužinojo apie žmonijos praeities skirstomus laikotarpius (paslaptingasis akmens amžius egzistavo priešistorėje), kaip ir kada susiformavo Lazdijų rajono teritorijos paviršius, su dideliu smalsumu tyrinėjo nerašytinius šaltinius (akmens amžiaus įrankiai, fosilijos), kurių šiame krašte dar galima surasti.

Metelių regioninis parkas buvo pasirinktas neatsiktinai. Čia suformuotas paskutinio ledynmečio reljefas yra labai mažai pakeistas žmogaus ūkinės veiklos. Yra rasta akmens amžiaus gyvenviečių, o kur dar piliakalnių gausa. Taip pat yra puikus geologinės raidos pavyzdys – Didieji Dzūkijos ežerai. Mokiniai su parko darbuotojų pagalba išsiaiškino jų formavimosi raidą ir greta esančias žemynines kopas, daug sužinojo ir apie gyvenusią mūsų protėvių gentį jotvingius.

Mokiniai žiūrėjo filmo apie Metelių kraštą ištraukas. Mokytojas Jonas Malinauskas paskelbė ilgalaikį namų darbą „Krašto paslapčių paieška”. Testu mokiniai įvertino vieni kitų gautas žinias bei informaciją.

Už aktyvų dalyvavimą mokytojai šeštokams įteikė diplomus, kurie primins, kad jie buvo atviros integruotos geografijos-istorijos netradicinės pamokos „Paslaptingasis akmens amžius Lazdijų krašte“ dalyviais ir sėkmingai atliko pamokos užduotis.

Integruota istorijos ir geografijos pamoka padės geriau mokiniams plėtoti istorinį-geografinį pasaulėvaizdį, skatins domėtis savo krašto istorine ir geografine praeitimi. Pamokos metu mokiniai tobulino savo bendrąsias kompetencijas: komunikavimą, mokėjimą mokytis, savarankiškai mąstyti, aktyviai interpretuoti mokomąją medžiagą, bendradarbiauti tarpusavyje ir su mokytojais bei regioninio parko darbuotojais.

Pertraukos metu mokiniai susipažino su nauja Metelių regioniniame parke esančią gamtos mokyklos ekspozicija, turėjo galimybę pažaisti įdomių stalo žaidimų, pasigrožėti žavingomis Dusios ežero panoramomis.

Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos

geografijos mokytojas ekspertas

Jonas Malinauskas

nuotraukos 1 gimnazijos klasės mokinės Margaritos Rasiulytės



Share This Post

Rašyti komentarą