Siūloma Peterburgui referendume spręsti dėl atsiskyrimo nuo Rusijos

referendumŽinią apie tai, kad Peterburgo rinkimų komisijai įteikta paraiška surengti referendumą dėl šio miesto atsiskyrimo nuo Rusijos Federacijos, paskelbė „Laisvės radijas“ (Radijo Svoboda“).

Paraišką įteikė demokratinio jaunimo judėjimo „Vesna“ (pavasaris) aktyvistai. Ši jaunimo organizacija neseniai susikūrė kelių jaunimo organizacijų („Jabloko“, „Solidarnost“ ir „Vesna“) pagrindu.

„Laisvės radijas“ praneša, kad paraiškoje siūloma referendume spręsti du klausimus:

  1. Ar pritariate, kad Peterburgas sugrįžtų į Europą Lichtenšteino kunigaikštystės komunos teisėmis?
  2. Ar pritariate, kad būtų atkurta 1992 m. Peterburge galiojusi teisinė bazė, o Peterburgas būtų Rusijos Federacijos dalis?

„Rinkimų komisija dokumentą priėmė neprieštaraudama. Jis užregistruotas ir turi numerį“, praneša svoboda.org. Atsakyti pareiškėjams komisija turi per 30 dienų. Jei nebus nustatyta trūkumų, paraiška bus perduota tvirtinti Teisėtvarkos susirinkimui (zakonodatelnoje sobranije). Jeigu šis susirinkimas pritars referendumo idėjai, jo iniciatoriams reikės surinkti 40 tūkstančių referendumą palaikančių piliečių parašų.

Tačiau „Vesna“ aktyvistai teigia suprantantys, kad to tikriausiai nebus. Jų teigimu, pagrindinis akcijos tikslas – pademonstruoti, kad šiuolaikinėje Rusijoje iš principo neįmanoma surengti referendumą, kadangi neveikia Konstitucijos straipsnis, užtikrinantis piliečiams teisę pareikšti savo valią referendumo būdu.

Anot paraišką rinkimų komisijai įteikusio Nikolajaus Artiomenko, kurį cituoja svoboda.org, tai jie daro jau septintą kartą. Kai jis su bendraminčiais siekdavo inicijuoti referendumą dėl peterburgiečiams svarbių problemų, visuomet sulaukdavo neigiamo atsakymo.

Kitas šios pilietinės akcijos tikslas – parodyti, kad Kryme įvykęs „referendumas“ neturėjo jokio teisinio pagrindo ir kad Rusijos valdžia priimdama sprendimus taiko dvigubus standartus. Todėl jų pateiktoje paraiškoje referendumui siūlomi klausimai turi ne raginti Peterburgą atsiskirti nuo Rusijos, bet atskleisti situacijos šalyje absurdiškumą.


Šaltinis: balsas

Share This Post

Rašyti komentarą