Artėjant Baltijos kelio 25-čiui integruota geografijos–matematikos pamoka

Bukonys_mokiniai-pamokaŠiais metais Baltijos valstybės minės Baltijos kelio 25-metį. 1989 m. rugpjūčio 23 d. 19 val. nepertraukiama rankomis susikibusių žmonių grandinė sujungė trijų Baltijos valstybių sostines, išreikšdama Baltijos tautų vienybę kelyje į nepriklausomybę.

Gegužės 29 d. Jonavos rajono Bukonių pagrindinėje mokykloje, norėdami mokiniams priminti apie artėjančią sukaktį, vedėme integruotą geografijos–matematikos pamoką „Nuo Vilniaus iki Talino”. Joje dalyvavo 8 klasės mokiniai, vedini geografijos mokytojos Jolitos Minkštimaitės ir matematikos mokytojos Rimutės Jaskutėlienės.

Mūsų mokykloje integruotos pamokos vedamos dažnai, integruojami įvairūs dalykai, geografijos pamokos integruojamos su matematika, lietuvių ir anglų kalbomis. Kai pamokoje dirba du mokytojai – mokiniams tai labai patinka.

Pamoką pradėjome primindami Baltijos kelio istoriją. Paskelbus pamokos uždavinius ir išsiaiškinus, kaip mokiniai juos suprato, pradėjome veiklą pamokoje. Pirmoji geografinė užduotis buvo pažymėti svarbiausius Baltijos šalių miestus kontūriniame žemėlapyje bei juos įsiminti. Matematikos mokytoja priminė, kas yra mastelis, tada mokiniai atliko matematikos užduotis. Mokiniai, išsitraukę korteles, sudėjo Estijos, Latvijos ir Lietuvos šalių kontūrus ir taip susiskirstė į 3 grupes. Dirbdami grupėse „padėkliuko” metodu, pritaikė geografijos ir matematikos žinias, matavo ir skaičiavo atstumus tarp miestų, Baltijos šalių jūrinės sienos ilgius (gabesni atliko daugiau užduočių), bendradarbiaudami surašė tiksliausius savo grupės rezultatus, kuriuos grupės pasitikrino su mokytojų rezultatais ir džiaugėsi, kad jie beveik sutapo. Pamokos pabaigoje mokiniai įsivertino, atlikdami užduotis „Ar jau moki?”

Mokiniai, apskaičiavę atstumą nuo Vilniaus iki Talino, nustebo, kad „gyva žmonių grandinė“ tęsėsi apie 600 km. Tai privertė juos susimąstyti. Šioje pamokoje mokiniai pagilino ne tik matematikos, geografijos, bet ir žinias apie savo krašto istoriją.

Integruota geografijos_matematikos pamoka

Geografijos mokytoja  Jolita  Minkštimaitė


Share This Post
1 komentaras
  1. Ačiū mokytojai Jolitai, kad pasidalino su geografais šios integruotos pamokos akimirkomis: skaidrėmis, užduotimis, nuotraukomis, vertinimo metodika.

Rašyti komentarą