Akmenės rajono gamtos turtai ir jų panaudojimo galimybės statybinių medžiagų pramonėje

IMGP4162Akmenės rajono geografijos mokytojai organizavo integruotą seminarą – aplankė klinčių, molio  karjerus ir gamyklą, pamatė svarbiausius gamtos ir kultūros objektus. Buvo naudinga susitikti su Joniškio rajono geografijos ir biologijos mokytojais, bendradarbiauti, pasidalyti gerąja patirtimi.

Organizuoto seminaro tema aktuali vedant pamokas mokiniams. Seminaro tikslas – įsitikinti, kad gamtos turtai nulėmė Akmenės rajono ūkio šakas, ir vėliau šią patirtį perduoti savo mokiniams.

Seminaro metu apsilankėme AB ,,Akmenės cementas“, susipažinome su gamybos technologija, gaminama produkcija, gamybos apimtimis. Sužinojome įmonės įkūrimo istoriją, buvome supažindinti su nauja technologine linija, kuri gamins cementą sausuoju būdu.

Apsilankėme Karpėnų klinčių karjere. Ten apžiūrėjome klintis, susipažinome su išgavimo technologija nuo karjero iki gamyklos. Pamatėme sunkiasvorę techniką („Belaz“ ir ekskavatorius).

Akmenės krašto muziejuje grožėjomės B.Izenbeko drugelių kolekcija. Didelį įspūdį paliko „Drugelių namai“, kuriuose galima pamatyti, kaip gimsta, maitinasi dešimtys tropinio klimato drugelių.

Apžiūrėjome fitozauro liekanas (du žandikaulio fragmentus ir tris dantis), kurios į muziejų atkeliavo 2011 m. lapkričio 18 d. Buvo rasti 2010 m. tarptautinės ekspedicijos metu Šaltiškių molio karjere. Įsimintinas eksponatas amonitas rastas Papilėje vieno ekskavatorininko. Nieko sau radinys!

Šaltiškių molio karjere apžiūrėjome neišsenkančius molio klodus, susipažinome su išgavimo technologija, pasigrožėjome neįprastu kraštovaizdžiu.

Atlikome ir užduotis, kad prisimintume, tai, ką pamatėme ir išgirdome. Dalyvavome žaidime „Taip ir ne“, kurio vedėja buvo Papilės gimnazijos mokytoja Genovaitė Bičiušienė.

Per pietus vyko seminaro aptarimas. Šis susitikimas sustiprino Akmenės ir Joniškio rajonų geografijos, biologijos mokytojų bendradarbiavimą. Joniškiečių vizitas – atsakomasis. Pavasarį Akmenės rajono geografijos mokytojai viešėjo Joniškyje.

Lankydami karjerus ir gamyklą patyrėme, kad gamtos turtai nulėmė Akmenės rajono ūkio šakas.

Jurgita Zarembienė, Naujosios Akmenės „Saulėtekio“ progimnazija

Share This Post

Rašyti komentarą