Netradicinė integruota geografijos – technologijų pamoka „Kinijos kultūra“

DSC_0061Dažnai mes praeiname pro daug įvairiausių įstaigų, parduotuvių ir kultūros židinių. Bet ne visada ateina mintis, kad va čia aš galiu mokiniams pravesti vieną ar kitą pamoką. Visgi kartą atėjo tokia mintis ir man, Telšių r. Luokės gimnazijos geografijos mokytojui, kuriam mielai sutiko padėti technologijų mokytoja Akvilė Bukinienė.

Taigi gražų paskutinį rudens penktadienį, 2014 m. lapkričio 30 d., Telšių r. Luokės gimnazijos aštuntos klasės mokiniai išvyko į Telšiuose esantį kinų virtuvės restoraną „Wanhua“, kuris reiškia Lietuva – Kinija. Jau pravėrus „naujosios“ klasės duris, mus pasitiko aromatingas smilkalų kvapas ir šiltos barmenių šypsenos.

Netradicinės pamokos metu mokiniai, atlikdami jiems skirtas užduotis, jautėsi lyg būdami Kinijoje. Visą pamoką grojo kiniška muzika, o aplinka tikrai leido pamiršti mokyklinius suolus. Pamokos metu aiškinomės Kinijos religijų, architektūros, rūbų, švenčių tradicijas. Mokiniai pristatė savo pasiruoštus trumpus pranešimus.

Technologijų mokytoja Akvilė Bukinienė supažindino su arbatos gėrimo tradicijomis ir ritualais, mokiniai žiūrėjo trumpą filmą apie arbatos auginimą ir jos paruošimą. Draugiškai iš kiniškų puodelių ragavo arbatą. Pristatant patiekalus, mokytoja mokiniams išdalino meniu ir paprašė porose panagrinėti patiekalus, jų sudėtį, iš kokių produktų jie pagaminti. Išsirinkus ir užsisakius patiekalą „Gongbao vištiena“, mokiniams buvo staigmena, nes apie jų išsirinktą patiekalą papasakojo pats virtuvės šefas iš Kinijos lietuvišku vardu Julius, kuris Lietuvoje gyvena jau 17 m. Jis supažindino mokinius, kaip Kinijoje yra elgiamasi prie stalo, kokius ir kada patiekalus ragauja per gimtadienius, vakarėlius ar laidotuves, palygino Lietuvos ir Kinijos virtuvių tradicijas. Atsakė į mokinių klausimus. Mokiniai mokėsi valgyti su kiniškomis lazdelėmis. Ir jiems gerai sekėsi.

Pamokos pabaigoje mokinių paklausta, ar pilni jų puodeliai? Atsakymų buvo įvairių: pilni, ne visai, tušti… Kai pasiteiravome, ko jūsų puodeliai pilni? Draugiškai atsakė – arbatos. Mes paklausėme, ar pilni jūsų puodeliai žinių apie Kinijos kultūrą? Atsakymams į šį klausimą išdalinti „lašeliai“, kuriuose mokiniai rašė, ko išmoko per pamoką. Visus atsakymus aptarėme. Kitas „lašelis“ buvo duotas tam, kad mokiniai parašytų padėkojimą restoranui „Wanhua“, kuris mus taip šiltai ir svetingai priėmė, nuoširdžiai dalijosi savo turimomis žiniomis. Sklidiną palinkėjimų ir šiltų žodžių puodelį padovanojome restorano darbuotojams. Pamokos metu vaikai dalyvavo ir profesiniame veiklinime, susipažino su virėjų, barmenų specialybėmis.

Mokiniai buvo labai patenkinti pamoka, kuri nebuvo nei per ilga, nei per trumpa, o truko tradicines 45 minutes, tik jos mokiniams, tikimės, išliks ilgam.

Telšių r. Luokės gimnazijos geografijos mokytojas

Simonas Baliutavičius

Share This Post

Rašyti komentarą