5–oji Klaipėdos krašto geografijos olimpiada prof. Stasio Vaitekūno prizui laimėti

IMG_0121Balandžio 10 d. Klaipėdos mieste, Simono Dacho progimnazijoje, vyko jau tradicine tampanti 5-oji Klaipėdos krašto 8-ųjų klasių geografijos olimpiada prof. S. Vaitekūno prizui laimėti. Šiais metais absoliučia olimpiados nugalėtoja tapo šios mokyklos auklėtinė Ieva Lukauskaitė.

Antrus metus olimpiadą rengęs Klaipėdos Simono progimnazijos kolektyvas atsižvelgė į ankstesnių olimpiadų metu kilusias problemas, todėl renginys vyko sklandžiai, tvyrojo puiki tarpusavio supratimo atmosfera. Renginį savo apsilankymu pagerbė olimpiados simbolis ir mecenatas prof. Stasys Vaitekūnas ir LGMA prezidentas Rytas Šalna, kuris renginio dalyviams skaitė labai įdomią ir naudingą paskaitą apie pasaulio gamtos kontrastus. Ji pritraukė ne tik olimpiadoje dalyvavusius mokinius, bet ir jų mokytojus, nemažai geografija besidominčių žmonių iš progimnazijos.

Olimpiados sėkmė nebūtų garantuota, jei ir ne nuoširdi Klaipėdos Geografijos mokytojų ratelio pirmininkės, Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos geografijos mokytojos- ekspertės Stasės Alenskienės pagalba organizacijos klausimais.

Patirtis rodo, kad Klaipėdos krašto 8-ųjų klasių geografijos olimpiada prof. S. Vaitekūno prizui laimėti sparčiai populiarėja vakarų Lietuvoje, auga dalyvių skaičius, plečiasi dalyvaujančių mokyklų geografija. Šiais metais sulaukta dalyvių ne tik iš Klaipėdos miesto, bet ir Nidos, Gargždų, Palangos, net Mažeikių rajono savivaldybės. Dalyviai praėjo atranką savo mokyklose, todėl pakilo ir užduočių atlikimo kokybė, išaugo rezultatai.

Pirmą kartą pereita prie trijų konkursinių užduočių modelio. Olimpiados dalyviai ne tik tradiciškai atliko teorines ir kompiuterines užduotis, bet ir savo jėgas išbandė vaizdinėje užduotyje, kur turėjo atpažinti žinomus Lietuvos gamtos ir visuomeninius objektus. Daugumos nuomone, ši užduotis įnešė daugiau gyvumo ir intrigos į renginio eigą.

Nebuvo užmiršti ir renginyje dalyvavę mokytojai. Jiems organizuotas seminaras „Taikomoji geografija“. Jo tikslas – supažindinti su naujomis galimybėmis, taikant IKT geografijos pamokose, pristatytos naujos programos, mokyta dirbti su jomis.

Atliktas užduotis vertino Klaipėdos miesto Švietimo skyriaus suburta komisija, kurią sudarė:  komisijos pirmininkė, Vytauto Didžiojo gimnazijos geografijos mokytoja ekspertė Stasė Alenskienė, Klaipėdos universiteto Socialinių mokslų fakulteto asistentė Angelė Pakamorienė, Klaipėdos universiteto Socialinių mokslų fakulteto lektorius Rolandas Norvaišas, „Vėtrungės” gimnazijos geografijos mokytoja metodininkė Daiva Mickutė, „Žemynos“ gimnazijos geografijos mokytoja metodininkė Gailutė Putrienė, „Ąžuolyno“ gimnazijos geografijos mokytoja metodininkė Elena Miliauskienė, Hermano Zudermano gimnazijos geografijos mokytoja metodininkė Rita Kačinienė.

Visi olimpiados dalyviai apdovanoti Klaipėdos Simono Dacho progimnazijos garbės raštais, o laureatai – LGD vardiniais sertifikatais bei vertingomis dovanomis. Visų nugalėtojų mokytojams įteikti LGMA padėkos raštai. Atidarymo ir uždarymo ceremonijas vedė Simono Dacho teatro būrelio nariai (vadovas dramos mokytojas – metodininkas Karolis Makauskas), šoko jaunieji „Žuvėdros“ šokių kolektyvo atstovai.

Nugalėtojais tapo:

  1. Absoliutus nugalėtojas.  Lukauskaitė Ieva. Klaipėdos Simono Dacho progimnazija. Mokytoja – ekspertė Vilma Norvaišienė
  2. Pirma vieta. Gudžiūnaitė Gabija. Klaipėdos „Verdenės“ progimnazija. Mokytoja – metodininkė Geleta Bielskienė.
  3. Antra vieta. Žutautaitė Elžbieta. Klaipėdos Gedminų progimnazija. Mokytoja – metodininkė Vilma Paškauskienė.
  4. Trečia vieta. Noreikaitė Eglė. Klaipėdos licėjus. Mokytoja – metodininkė Danguolė Benetienė.

Bendru sutarimu ateinančiais 2016 metais teisė rengti 6-ąją Klaipėdos krašto 8-ųjų klasių geografijos olimpiadą patikėta Klaipėdos „Verdenės“ progimnazijai.

Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijos geografijos mokytojas-metodininkas

Rolandas Norvaišas

Share This Post

Rašyti komentarą