Po Nepalo žemės drebėjimo – ryškūs žemės pokyčiai

Nepal_EarthquakeKatastrofiškas 7,8 balo stiprumo žemės drebėjimas Nepale ir aplinkinėse valstybėse nusinešė jau daugiau nei 7 tūkst. gyvybių. Jis ne tik sugriovė tūkstančius pastatų, bet ir paliko didelę geologinę žymę.

Aukščiausias pasaulio kalnas Everestas kiek sumažėjo, o Nepalo teritorija – pasislinko. Ekspertai iš UNAVCO „LiveScience“ portalui sakė, kad Everestas (Džomolungma) po žemės drebėjimo sumažėjo maždaug 2,5 cm. Šie duomenys gauti pasinaudojus Europos kosmoso agentūros palydovu „Sentinel-1A“, kuris pirmą kartą katastrofos ištiktą regioną praskrido balandžio 29 d.

Nepalas
©www.vecernji.hr

Geologijos mokslų profesorius Rogeris Bilhamas „The Huffington Post“ aiškino, kad efektas buvo panašus tarsi staiga paleidžiant trintuką, kurį spaudėte. „Suspauskite trintuką, ir jis pakils, – aiškino jis. – Paleiskite – ir jis atsistatys į savo pirminę formą.“

Jo nuomone, UNAVCO ekspertų duomenys – kiek per dideli. R.Bilhamas teigia, kad Džomolungma sumažėjo 1-2 mm. Tačiau centriniame Nepale esantis Anapurnos kalnų masyvas paaukštėjo 20 cm.

Vokietijos aerokosminis centras išplatino iliustraciją, kurioje mėlyna spalva pažymėtas regionas, kuris pakilo maždaug 700 cm palydovo link. Geltona spalva – tos vietos, kurios pažemėjo.

Po žemės drebėjimo Nepale
©www.dlr.de

Per žemės drebėjimą teritorija, kur yra sostinė Katmandu, taip pat į pietus pasislinko maždaug 3 metrus. Nors 3 metrai atrodo daug, tačiau tokio stiprumo žemės drebėjimui šis poslinkis yra normalus.

Šaltinis: technologijos.lt

Share This Post

Rašyti komentarą