Daugėja nerimo dėl Didžiosios kinų sienos: ji labai sparčiai nyksta

Great-Wall-of-China-PicturesMinios turistų iš viso pasaulio kasdien traukia pamatyti vieno didingiausių žmonijos statinių – Didžiosios kinų sienos. Deja, Kinijos spauda praneša, kad siena sparčiai nyksta.

Didžiąją kinų sieną naikina ne tik nepalankios oro sąlygos, bet ir patys žmonės, kurie negailėdami vagia plytas. Todėl sunyko jau beveik trečdalis statinio, skelbia „The IndependentDidžioji kinų siena priklauso UNESCO pasaulio paveldui, o jos ilgis stebina. Siena vingiuoja apie 6800 kilometrų, nuo pat Gobio dykumos šiaurės vakaruose iki Bohajaus įlankos į šiaurės rytus nuo Pekino.

Gandai, jog sieną galima plika akimi pamatyti ir iš kosmoso nėra teisingi, tačiau šis statinys neabejotinai yra įspūdingas.

Pasirodo, per šimtmečius sunyko net 1972 km šio pasaulio stebuklo.

Dalį konstrukcijos sunaikino natūralūs veiksniai. Sieną veikė nepalankios oro sąlygos, be to, nykimą skatino ir įvairūs ant sienos augantys augalai.

„Nors kai kurios sienos dalys pastatytos iš plytų ir akmenų, net jos negali atsilaikyti prieš nuolatinį lietų ir vėją. Daugybė bokštų jau nebetvirti, tad vasarą gali sugriūti užklupus vos vienai lietaus audrai“, – aiškino Didžiosios kinų sienos bendrijos prezidentas Dong Yaohui.

Negana to, prie senosios sienos nykimo nemenkai prisideda turistai ir vietiniai gyventojai. Nepasiturintys žmonės metų metus vogė plytas ir statėsi iš jų namus.

29

Kai kurios plytos, kurias nuo sienos atskelia gyventojai, būna išmargintos kiniškais hieroglifais. Istorikų manymu, tai neįkainojamos relikvijos.

Bet kaimų, įsikūrusių netoli sienos, turguose šios plytos pardavinėjamos vos už 40-50 juanių (6-7 eurai).

Žmonės, kurie iš sienos vagia plytas, Kinijoje gali gauti baudą iki 5 tūkst. juanių (730 eurų).

Bet, pasak Kinijos kultūrinio paveldo apsaugos pareigūno Hebėjaus provincijoje Jia Hailino, šalyje nėra jokios organizacijos, kuri griežtai prižiūrėtų, ar žmonės paiso su sienos apsauga susijusių taisyklių, ir kovotų su vandalizmu.

Be to, turistai pamėgo keliauti ir tyrinėti neišvystytas bei lankymui nepritaikytas sienos dalis. Tai dar labiau skatina spartų jos griuvimą.

Parengė Eglė Tamošauskaitė

Share This Post

Rašyti komentarą