Paskaita “Kaip sudaromos orų prognozės”

Liukaitytes paskaitaLapkričio pirmąja savaitę Marijampolės savivaldybės Igliaukos Anzelmo Matučio ir Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijose lankėsi Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos vyresnioji sinoptikė, Vilniaus Universiteto dėstytoja dr. Judita Liukaitytė.

Lektorė gimnazistams papasakojo, kaip sudaromos orų prognozės, supažindino su meteorologinių stebėjimų tinklu Lietuvoje bei kokie naujausi prietaisai ir technologijos tam naudojamos. Plačiai pristatyta palydovinės informacijos nauda orų prognozavimui ir skaitmeniniai modeliai, kurie naudojami prognozuojant orus.

Paaiškino skirtumus tarp įvairiose internetinėse svetainėse pateikiamų prognozių ir kur gaunamos tiksliausios orų prognozės. Moksleiviams buvo parodytos atnaujintos www.meteo.lt svetainės galimybės, jog prognozes galima rasti ir mažiausiai vietovei.

Dėmesio buvo skirta ir besikeičiančiam klimatui, anot J. Liukaitytės, klimatas nuolat keičiasi, bet dabartinė klimato kaita ir už lango esantis labai šiltas lapkritis jau klimato kaitos pasekmė ir visi turime stengtis tausoti gamtą ir mažinti šiltnamio dujų kiekį.

Paskaitos pabaigoje lektorė atsakinėjo į klausimus ir papasakojo apie „Meteorologijos ir hidrologijos” studijas universitete bei sinoptikų darbo užkulisius.
Gimnazistai ir patys atsakinėjo į klausimus, už tai buvo apdovanoti prizais. Abi gimnazijos dovanų gavo po Lietuvos klimato atlasą.

.

Rima Lukoševičienė, Igliaukos Anzelmo Matučio gimnazijos geografijos vyresnioji mokytoja.


Akvelina Paškauskienė, Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos geografijos mokytoja metodininkė.

Share This Post

Rašyti komentarą